|

Hrvatska među zemljama sa najnižim minimalcem od 381 eura

Hrvatska među zemljama sa najnižim minimalcem od 381 eura
0
S
SRNA
15.2.2011. u 10:37
0
komentara
0

dijeljenja
Hrvatska među zemljama sa najnižim minimalcem od 381 eura
S minimalnom bruto platom od 2.814 kuna, odnosno 381 eura, Hrvatska je među 11 evropskih država ili kandidata za EU sa najnižom minimalnom platom isplaćenom u januaru ove godine.
U toj prvoj grupi zemalja u kojima se minimalac kreće od 100 do 400 eura, osim Hrvatske smjestila se i druga zemlja kandidat za članstvo u EU, Turska, u kojoj je minimalac za četiri eura viši nego u Hrvatskoj.

Prema podacima Eurostata, evropske statističke kancelarije, mjesečna minimalna plata na nivou zemalja Evrope značajno varira, pa je tako u Bugarskoj najniža i iznosi 123 eura, dok je Luksemburg i dalje zemlja sa najvišom minimalnom platom od 1.758 eura.

Prema podacima Eurostata, 20 zemalja članica EU te Hrvatska i Turska minimalnu platu regulišu na nacionalnom nivou.

Među zemljama sa najnižom minimalnom platom izraženom u eurima, među ostalima, nalaze se i Rumunija, Slovačka, Češka, Poljska, Mađarska. Bugari su na samom dnu liste, dok Hrvatska i Turska predvode tu najnižu grupu.

U srednjoj grupi zemalja s minimalcem koji se kreće od 550 do gotovo 950 eura nalazi se pet zemalja, odnosno Portugal sa 638 eura minimalne plate, Malta, Slovenija, Španija i Grčka. Slovenački minimalac "težak" je 748 eura.

U trećoj grupi zemalja sa najvišim iznosima minimalnih plata smjestilo se šest zemalja - Velika Britanija, Francuska, Belgija, Holandija, Irska i Luksemburg. Britanci u toj grupi imaju najniži minimalac od 1.156 eura.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.