biznis
3

Hrvatska: Luka Ploče postaje ključna tačka na koridoru 5C

Klix.ba
Luka Ploče
Luka Ploče
Lučka uprava Ploče, u saradnji sa Svjetskom bankom, koja je najveći finansijer kapitalnog ITT (Integracija trgovine i transporta) projekta u luci Ploče, održali su jučer radni sastanak u Sarajevu pod nazivom: "Unaprjeđenja za olakšavanja trgovine u luci Ploče u poveznici s Panevropskim prometnim koridorom 5C".

Cilj održane Konferencije je omogućiti luci Ploče brži i kraći protok robe na Koridoru 5C (Ploče-Sarajevo-Budimpešta), kako bi se povećala učinkovitost i kvaliteta lučkih usluga, zbog čega su na njoj prisustvovali svi važni poslovni subjekti koji mogu pridonijeti stvaranju efikasnog intermodalnog transporta s distributivnim centrima i terminalima na tom prometnom pravcu, naveli su iz Lučke uprave Ploče.

Kroz radne grupe koje su formirane s predstavnicima iz raznih sektora, identificirane su prioritetne transportne i trgovačke barijere za nesmetan transport i trgovinu na Koridoru 5C, te su razmotreni izazovi i rješenja s kojima će se pristupati njihovom otklanjanju u skorijoj budućnosti. Ujedno su uspostavljeni mehanizmi za buduću koordinaciju i izradu kratkoročnog akcijskog plana te su dogovorene naredne zajedničke aktivnosti u vidu novog susreta u Zagrebu, Beogradu i Pločama.

Lučka uprava Ploče je već angažirala konsultanta MC Mobility i podizvođača, Pomorski fakultet u Rijeci, kako bi izradili srednjoročni poslovni plan i strategiju za implementaciju rješenja po pitanju prepreka u transportu i trgovini luke Ploče. Tim povodom su i dogovoreni značajni radni sastanci koji okupljaju sve ključne sudionike javnog i privatnog sektora, piše Index.hr.

Cilj je da luka Ploče izraste u luku koja će biti prepoznata kao centar za integriranu transportnu logističku platformu međunarodne trgovine, posebno one koja gravitira paneuropskom koridoru 5C, gdje predstavlja polaznu točku. Samim tim, ima izrazito značajnu ulogu u povezivanju Evropske unije s regijom Jugoistočne Europe, zbog čega su trenutno u toku velika infrastrukturna ulaganja koja ujedno obavezuju na intenzivni rad na povećanju konkurentnosti ukupnog transportnog pravca Ploče-Sarajevo-Budimpešta, kao preduslova za plasman luke na tržište.

"Eliminiranjem saobraćajnih barijera za protok robe na Koridoru 5C, kako do industrijskog zaleđa Bosne i Hercegovine, tako i šireg gravitacijskog područja zemalja srednje Evrope te povećanim kapacitetima luke Ploče koja će se dobiti Projektom ITT, nedvojbeno se ostvaruju preduslovi da luka Ploče bude jedna od vodećih na ovom dijelu vurope", naveli su iz Lučke uprave Ploče.