biznis
0

Hrvatska još nije pogođena svjetskom finansijskom krizom, smatraju u Svjetskoj banci

FENA
U Washingtonu se predstojećeg vikenda održava proljetno zasjedanje Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem sudjeluje i izaslanstvo hrvatskog Ministarstva finansija i Hrvatske narodne banke, na čelu s ministrom finansija Ivanom Šukerom i zamjenikom guvernera Hrvatske Narodne Banke Borisom Vujčićem.

Vodeći ljudi Svjetske banke upozorili su da se zemlje Istočne i Centralne Evrope te Centralne Azije sučeljavaju sa sporijim gospodarskim rastom što je rezultat ekonomskih problema u Sjedinjenim Državama i zapadnoj Evropi, te su poručili vladama tih zemalja da bi trebali poduzeti korake kako bi zaštitili siromašnije slojeve stanovništva od većih cijena hrane i energenata. Hrvatska je po toj prognozi svrstana među zemlje koje trebaju "očekivati usporavanje gospodarskog rasta", zajedno s Češkom, Poljskom, Slovačkom, Kazahstanom i Slovenijom, prenosi Glas Amerike.

Na pitanje kakav učinak na Hrvatsku ima svjetska finansijska kriza i globalno usporavanje gospodarskog rasta odgovorio je potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i srednju Aziju Shigeo Katsu: "Hrvatska još nije pogođena. Ona još ima mogućnosti za prilagodbe i za predviđanje međunarodnog pritiska. Moja je poruka - pametno iskoristite vrijeme koje imate".

Na upit o rizicima od velike inozemne zaduženosti Hrvatske, Katsu je kazao kako Hrvatska ima ostavštinu visokog vanjskog duga, ali da je zahvaljujući razboritoj politici i porastu onih inozemnih ulaganja koja ne povećavaju vanjski dug, problem sada manje izražen.

Govoreći o dogovaranju nove strategije u odnosima Svjetske banke s Hrvatskom, Katsu je kazao da će novi okvir partnerstva diktirati pristupanje Hrvatske Evropskoj uniji (EU).

"Očito je da će to biti novi kontekst, mnogi očekuju da će se Hrvatska kroz nekoliko godina priključiti EU i mandat nove vlade je ustvari da vodi Hrvatsku u EU. Hrvatska sada, prvi put, dobija čvrst kalendar no još puno posla treba obaviti da bi se tamo stiglo. Hrvatska ne može biti sretna samo da se pridruži EU, ona mora biti sposobna dalje napredovati, a to zahtijeva nastavak reformi. O tome ćemo razgovarati s hrvatskim izaslanstvom," kazao je Katsu.

Na pitanje o utjecaju ulaska Hrvatske u NATO na strana ulaganja, Katsu je kazao kako je "…za neke zemlje jugoistočne Evrope članstvo u NATO-u postalo drugo sidro uz EU," te kako misli da ono čini pouzdanijim očekivanja ulagača.