biznis
5

HP kupuje Samsungov odjel za proizvodnju printera

Klix.ba
Uprava kompanije Samsung je odobrila prodaju odjela za proizvodnju printera kompaniji HP za 1,05 milijardi dolara.

Prodaja je odobrena jer se Samsung želi koncentisati na "ključne poslove". Odjel za proizvodnju printera će postati odvojena kompanija od 1. novembra, a potom će biti prodana HP-u. U pomenutom Samsungovom odjelu trenuto radi 6.000 ljudi, a tokom prošle godine je prodano 2 biliona printera vrijednih 1,8 miliona dolara.

HP je također izdao saopćenje u kojem je naveo da se radi o najvećoj kupovini koja se tiče printera u kompletnoj historiji. Kompanija kupovinu vidi kao priliku da "poremeti i osjveži industriju kopiranja vrijednu 55 milijardi dolara, segment koji se nije modernizovao desetljećima".

Cilj HP-a je da zamijeni aparate za kopiranje multifunkcionalnim printerima.

"Uređaji za kopiranje su prevaziđene, komplikovane mašine sa desetinama komponenti kojima je potrebno servisiranje i održavanje", navodi se u saopćenju HP-a.

Samsung je potvrdio da će uzimati printere od HP-a i prodavati ih u Južnoj Koreji pod svojim brendom.

HP ima dugoročni dogovor s Canonom za prodaju printera i uređaja za kopiranje. Američka kompanija je nedavano na tržište plasirala Multi Jet Fusion 3D tehnologiju printanja, a također planira prodaju 3D printera ove godine po cijeni od 120.000 dolara.

HP će kupovinom dobiti 6.500 patenata, kao i 1.300 inžinjera i naučnika.