Financial Times
0

Holandija ograničila isplate bonusa rukovodiocima banaka

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Holandija je prva zemlja s jakom ekonomijom koja je u domaćem finansijskom sektoru ograničila prihode rukovodilaca privatnih banaka, objavio je danas "Financial Times".

Prema pisanju londonskog poslovnog dnevnika, vlada Holandije je zajedno s nacionalnim Udruženjem banaka razradila novi kodeks kojim se utvrđuje gornja granica isplata članovima savjeta direktora i drugih rukovodećih struktura banaka i drugih finansijskih kreditnih institucija.

Kodeks stupa na snagu 1. januara 2010. i ograničenja koja se njime uvode neće se odnositi na obične saradnike banaka, uključujući investicione trgovce, već samo na one koji su dio rukovodećih struktura.

Određivanje graničnog nivoa isplata premija odnosno bonusa bankarskim zvaničnicima, uključujući članove savjeta direktora, pokrenule su Francuska i Njemačka za vrijeme sastanka ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja sveta i privreda u naglom usponu (G20) koji je prošlog vikenda održan u Londonu.

SAD i Britanija su blokirali te zahtjeve i predložile nastavak konsultacija na predstojećem samitu G20 24. i 25. septembra u Pitsburgu.

Holandija, koja ima veoma moćan bankarski sektor, uvodi, međutim, norme kontrole zarada rukovodstva privatnih finansijskih institucija ne čekajući odluku G20, kao zemlja koja je tradicionalno prednjačila po zakonima u evropskom bankarskom sektoru.