biznis
3

Hoće li PSA u ponedjeljak objaviti kupovinu Opela?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema izvorima medijske kuće Reuters, Upravni odbor francuske grupacije PSA (Peugeot/Citroen) jučer je dao "zeleno svjetlo" za preuzimanje Opela od General Motorsa.

Opel i njegova britanska filijala Vauxhall od ponedjeljka bi zvanično trebali biti pod okriljem francuske grupacije PSA jer su, prema navodima Reutersa, svi detalji o kupovini njemačke automobilske kompanije koja je dugi niz godina bila pod okriljem američke grupacije General Motors već završeni.

Svi izvještaji sugerišu da su pregovori bili dugi i iscrpljujući, a jedna od spornih stvari bilo je i pitanje hoće li PSA imati dozvolu da Opele prodaje u Kini i na nekolicini drugih tržišta na kojima je GM umjesto Opelovih prodavao Chevroletove modele automobila. Jedno od spornih pitanja bilo je i moguće smanjenje broja zaposlenih koji trenutno rade u Opelovim tvornicama, a u PSA su navodno obećali da takve mjere neće poduzimati.

Prvi čovjek francuske grupacije Carlos Tavares rekao je da bi PSA s kupovinom Opela dobila priliku da postane najsnažnija automobilska grupacija u Evropi koja bi svake godine mogla da proizvede i proda pet miliona automobila.

Opel posljednjih 16 godina bilježi gubitke, pa će biti interesantno vidjeti kako će se njemačka automobilska kompanija snaći pod okriljem grupacije PSA u kojoj u priči s Opelom računaju na ozbiljne uštede koje će ostvariti s modelima Opela u kojima će koristiti svoju postojeću tehnologiju.

U svakom slučaju, sačekat ćemo ponedjeljak.