Štrajk željezničara
0

Hoće li opstati koksna industrija u Lukavcu?

FENA
Generalni direktor GIKIL (Global Ispat koksne industrije) Lukavac, Guntupalli Jagannadham, uputio je otvoreno pismo predstavnicima vlasti u Bosni i Hercegovini, u kojem je upozorio da je štrajk željezničara u potpunosti ugrozio proizvodnju koksa u ovoj tvornici i doveo je pred gašenje.

"Nakon pet godina prisustva u BiH, naše strpljenje je pri kraju, jer unatoč tome što smo riješili sve naše interne probleme, štrajk koji smo imali u fabrici protekle sedmice, okončanje velike investicije - popravke GIKIL-ove Energane, koja bi povećala proizvodnju koksa, sada smo primorani da smanjujemo našu proizvodnju zbog štrajka mašinovođa Željeznica Federacije BiH", stoji u otvorenom pismu Jagannadhama, kojeg je prenijela BMG Bosanska medijska grupa.

On je predstavnicima državnih, entitetskih i kantonalnih vlasti iznio zahtjev GIKIL-a da se hitno omogući dnevna otprema dva voza koksa prema luci Ploče, za kupca u Aziji i dva voza dnevno za kupca US Steel u Smederevu.

Ove kompanije, također teško pogođene svjetskom ekonomskom krizom, tek su od prije petnaestak dana krenule sa proizvodnjom, a blokada isporuke koksa iz GIKIL-a dovest će i do gašenja njihove proizvodnje, navodeno je u pismu.

Jagannadham podsjeća da se osam mjeseci čekalo na potpisivanje ugovora za isporuku koksa i sada je štrajk mašinovođa ovaj spasonosni ugovor doveo u pitanje, zaprijetivši čak gašenjem tvornice i otpuštanjem 1.100 uposlenika.

U pismu se napominje da značajan procenat u ukuponom transposrtu Željeznica čini koks iz GIKIL-a.

Tokom štrajka, uposlenicima GIKIL-a bili su blokirani ulazi i izlazi, tako da su zalihe uglja za koksovanje dovedene na minimum.

Stoga je direktor Jagannadham zatražio da se hitno izuzmu iz štrajka dva međunarodna pravca, jer za samo nekoliko dana proizvodnja koksa će biti obustavljena.

"Molimo Vas, nemojte da ljudi u svijetu imaju sliku o BiH, kao destinaciji gdje nikakav biznis nije ekonomičan", upozorio je Jagannadham.