biznis
0

Hitnim mjerama obuzdati cijene naftnih derivata

FENA
Foto: Foto: AFP/File
Foto: Foto: AFP/File
U Privrednoj komori FBiH (PKFBiH) u Sarajevu danas je održana rasprava da bi se vlastima u BiH sugeriralo da određenim mjerama pokušaju ublažiti cijene nafte, ali i posljedice na tržištu koje sa sobom nosi konstantno poskupljenje nafte i naftnih derivata.

Samo u ovoj godini cijena barela nafte skočila je za oko 40 američkih dolara, dok je u prethodnoj godini zabilježen rast od gotovo 70 posto.

-Poskupjelo je gotovo sve i poznato je da skok cijena nafte povlači i cijene drugih proizvoda i hrane. Poznato je i da BiH nema svoju naftu i da te cijene faktički uvozi, međutim, mi nastojimo apelirati uime 32.000 firmi vlastima u BiH da pokušaju stabilizirati te cijene. Mislimo da treba ukinuti carine na naftu i naftne derivate, da bi te energente trebalo prevoziti isključivo željeznicom, a isto tako trebalo bi vršiti i naplatu PDV-a na granici, prilikom uvoza, jer se javlja naplata i na trošarinu i na carinu, a to su indirektni porezi, rekao je potpredsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić.

Prema njegovim riječima, cijena nafte i dalje će rasti i to stalno poskupljenje može dovesti do ozbiljnih problema u poslovanju domaće privrede, pa bi, stoga, država trebalo da formira i robne rezerve tog energenta, mada trenutno ima nekih komercijalnih zaliha koje su minimalne kao i da ih nema.

-Članice EU su dužne u zalihama imati za 90-dnevne potrebe motornog benzina, dizel-goriva i avionskog goriva, dodao je Lasić.

Na skupu je istaknuto, da se u FBiH može uskladištiti 232.100 tona goriva ukoliko se radi o dizel gorivu, ili 205.500 tona ukoliko je sve benzin.

Prometnici naftom ocijenili su da bi trebalo pokrenuti proces inoviranja politike cijena naftnih derivata da bi se pojačao i interes stranih investitora, a s druge strane domaća privreda učinila konkurentnijom na svjetskom tržištu.

Prema pokazateljima Bosnalijeka, ta kompanija će zbog povećanja cijena energenata planirane godišnje troškove morati da uveća za oko 650 hiljada KM, dok Centrotrans Eurolines, te druge prijevozničke kompanije, kako je rečeno, imat će dodatna opterećenja na poslovanje koja će se mjesečno kretati i do 200.000 KM.

Na skupu je ocijenjeno da država treba hitno pristupiti predlaganju određenih mjera, s obzirom na to da svjetski analitičari predviđaju da bi cijena sirove nafte u iduće dvije godine mogla porasti na 200 dolara po barelu i to zbog nedostatka rasta ponude.