biznis
0

Historijski ugovor Kine i Tajvana

FENA
Tajvanski parlament ratificirao je ugovor o trgovini između Tajvana i Kine, dokument koji analitičari ocjenjuju kao historijski i najznačajniji u posljednjih 60 godina njihovog neslaganja.

Okvirni sporazum o ekonomskoj saradnji (ECFA), usvojen nakon maratonske debate, stupa na snagu 1. januara, kada će razne carine na oko 800 proizvoda s obje strane Tajvanskog prolaza biti drastično smanjene.

Očekuje se da bi taj ugovor mogao poslužiti kao katalizator za slične paktove s drugim zemljama, što bi oslabilo diplomatsku izolaciju Tajvana koju je nametnuo Peking i povećalo konkurentnost njegove izvozno orijentirane ekonomije.

Prema navodima vlade u Taipeiju, zahvaljujući ugovoru bit će otvoreno oko 260.000 radnih mjesta, dok privatni analitičari očekuju da će efekt ECFA podići bruto domaći proizvod Tajvana za 5,3 posto do 2020. godine.

Kina smatra Tajvan svojim teritorijem, bez obzira na to što je otok proglasilo neovisnost na kraju kineskoga građanskog rata 1949. godine, prenijele su agencije.

Usvajanje trgovinskog ugovora, postignutog u junu, daje tajvanskim pregovaračima jači mandat da se vrate za pregovarački stol s Pekingom i razgovaraju o daljnjem smanjivanju tarifa i drugim ugovorima o ekonomskoj suradnji.

Zasjedanje parlamenta bilo je propraćeno demonstracijama protivnika ugovora, koji smatraju da njime Peking samo potvrđuje želju da ukine suverenost otoka, čineći njegovu gospodarstvo ovisnim od kineskoga.