Intelektualno vlasništvo
5

Hercegovački duhan upisan u međunarodni registar imena porijekla

G. Š.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
"Duvan Hercegovački Ravnjak" upisan je u međunarodni registar imena porijekla u skladu s Lisabonskim aranžmanom za zaštitu imena porijekla i njihovom međunarodnom registrovanju, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Ove informacije je potvrdio Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, navodeći da je nosilac prava na ime porijekla Udruga "Duvan Hercegovački Ravnjak" iz Gruda.

Hercegovački duhan jedan je od 13 proizvoda sa zaštićenim geografskim porijeklom u Bosni i Hercegovini, a uz Hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom geografskog porijekla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti osnova buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navode iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH.

Ovim upisom u međunarodni registar imena porijekla "Duvan Hercegovački Ravnjak" je postao četvrti zaštićeni naziv iz Bosne i Hercegovine. U međunarodnom registru se još nalaze "Hercegovački med", "Cazinski med od kestena" i "Romanijski skorup kajmak".