biznis
0

Heineken povećao prognozu profita za ovu godinu

FENA
Foto: AFP/ANP/File
Foto: AFP/ANP/File
Holandski proizvođač piva "Heineken" saopćio je da je povećao prognozu profita za ovu godinu nakon zatvaranja niza pivara, od Irske do Španije, kao odgovor na smanjenje tražnje.

U saopćenju tog trećeg po veličini proizvođača piva u svijetu se navodi očekivanje da će u 2009. neto profit bez jednokratnih dobitaka i gubitaka, kamata, amortizacije, fluktuacije valuta i preuzimanja ostvariti manji dvocifreni rast, dok se ranije prognozirao "viši jednocifreni rast", prenijela je agencija Bloomberg.

"Heineken" je također saopćio da je neoporezovani profit u trećem tromjesečju porastao "petnaestak" odsto na godišnjem nivou, pri čemu nije naveden tačan iznos.

Prihodi su istovremeno pali 3,9 odsto, na 4,07 milijardi eura. Zahvaljujući povećanju cijena i agresivnom smanjenju troškova, ta firma sa sjedištem u Amsterdamu je uspjela da neutrališe pad obima prodaje piva u trećem kvartalu od 4,7 odsto, što je veći pad nego što su očekivali analitičari.

Kompanija "Heineken" je počela da zatvara postrojenja nakon što je kupovinom pivare "Scottish and Newcastle" prošle godine ostvarila najveći udio na evropskom tržištu piva.

Rukovodstvo firme očekuje da će jednokratni troškovi planiranog zatvaranja pivara iznositi između 130 i 150 miliona eura.