{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hećo: U USK-u možemo imati nacionalni park, ali i termo i hidroelektranu

F
6.10.2007. u 18:06
0
0
Hećo: U USK-u možemo imati nacionalni park, ali i termo i hidroelektranu
0
Hećo: U USK-u možemo imati nacionalni park, ali i termo i hidroelektranu
Ako budemo pametni, u Unsko-sanskom kantonu imaćemo i Nacionalni park „Una“, ali i hidro i termoelektranu, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.
Prema njegovim riječima, termoelektrana trebalo bi da bude locirana u Kamengradu, kod Sanskog Mosta, o čemu je i razgovarano danas tokom posjete delegacije Vlade FBiH ovoj općini, jer ima određenih problema, s obzirom da je rudnik uglja lociran u tom naselju privatiziran.

Što se tiče hidroelektrana, u projekat odabira strateškog partnera ušla je hidroelektrana na Uncu, čija su preliminarna istraživanja pokazala da se radi o vrlo dobroj hidroelektrani, koja će biti dva kilometra uzvodno od Manastira Rmanj kod Martinbroda, kazao je Hećo.

On je dodao da se radi o jednom nepristupačnom prostoru, koji će morati imati jednu hidroakumulaciju.

Da je na Uncu bila jedna hidroakumulacija, smatra ministar Hećo, ne bi se Uni desilo da padne nivo i skoči temperatura vode, zbog čega je došlo do pomora ribe. Stoga će se, ne samo na slivu Une, već i drugih rijeka raditi akumulacije.

A da li će biti izgrađena hidroelektrana na tom području pokazaće studije, dodao je Hećo naglasivši da se radi o hidroelektrani od 90 megavata, čija bi vrijednost godišnje proizvodnje bila oko 25 miliona KM, uz minimalne troškove, što nije zanemarivo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko je kriv za niske cijene malina?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: