biznis
0

Hećo: U USK-u možemo imati nacionalni park, ali i termo i hidroelektranu

FENA
Ako budemo pametni, u Unsko-sanskom kantonu imaćemo i Nacionalni park „Una“, ali i hidro i termoelektranu, izjavio je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.

Prema njegovim riječima, termoelektrana trebalo bi da bude locirana u Kamengradu, kod Sanskog Mosta, o čemu je i razgovarano danas tokom posjete delegacije Vlade FBiH ovoj općini, jer ima određenih problema, s obzirom da je rudnik uglja lociran u tom naselju privatiziran.

Što se tiče hidroelektrana, u projekat odabira strateškog partnera ušla je hidroelektrana na Uncu, čija su preliminarna istraživanja pokazala da se radi o vrlo dobroj hidroelektrani, koja će biti dva kilometra uzvodno od Manastira Rmanj kod Martinbroda, kazao je Hećo.

On je dodao da se radi o jednom nepristupačnom prostoru, koji će morati imati jednu hidroakumulaciju.

Da je na Uncu bila jedna hidroakumulacija, smatra ministar Hećo, ne bi se Uni desilo da padne nivo i skoči temperatura vode, zbog čega je došlo do pomora ribe. Stoga će se, ne samo na slivu Une, već i drugih rijeka raditi akumulacije.

A da li će biti izgrađena hidroelektrana na tom području pokazaće studije, dodao je Hećo naglasivši da se radi o hidroelektrani od 90 megavata, čija bi vrijednost godišnje proizvodnje bila oko 25 miliona KM, uz minimalne troškove, što nije zanemarivo.