BiH
0

Hećo: Struja za kućanstva poskupit će najviše 5%

FENA
Danas je u Mostaru održana svečana sjednica Regulatorne komisije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) na kojoj je licence za rad dobilo osam poduzeća. Tokom konferencije za novinare, federalni ministar energije, rudarstva i industrije rekao je kako će struja za kućanstva poskupiti 5% najviše.

Sjednici FERK-a prisustvovao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo koji je u izjavi za novinare kazao kako je dodjela licenci privatnim poduzećima još jedan koraka u reformi energetskog sektora, odnosno korak ka ukidanju monopola u elektroprivrednoj djelatnosti.

Na pitanje novinara o najavljenom poskupljenju električne energije, Hećo je kazao da bi struja od 1. siječnja 2008. godine za kućanstva koja snabdijeva Elektroprivreda BiH mogla poskupiti maksimalno pet posto.

Hećo je istaknuo da će struja pojeftiniti za korisnike priključene na 0,4 kV mrežu, odnosno za male proizvođače, dok se još ne zna što će biti s cijenama za velike potrošače, poput Aluminija.

"Vlada Federacije na sutrašnjoj sjednici priprema zaključak o zatvaranju elektroenergetske bilance za sljedeću godinu kako bismo mogli osigurati dovoljne količine struje za Aluminij, ali po onim cijenama koje su u ovom trenutku moguće", istaknu je ministar Hećo.

Dodao je da se sprema izmjena Zakona o električnoj energiji, kako bi Vlada FBiH mogla aktivnije voditi politiku u energetskom sektoru što joj je sadašnjim zakonom zabranjeno.

Što se tiče cijena električne energije za potrošače Elektroprivrede HZ HB, direktor Vlado Marić kazao je kako oni nisu podnijeli zahtjev za izmjenu cijena.

"Smatramo kako ne treba doći do poskupljenja za domaćinstva. Svi ostali kvalificirani kupci su na tržištu i oni se mogu samostalno snabdijevati. Mi energije za kvalificirane kupce nemamo i nismo je do sada nabavili", kazao je Marić.

Direktor Elektroprivrede HZ HB upozorio je da bi 31. prosinca moglo doći do raspada elektroenergetskog sustava jer još nije zatvorena elektroenergetska bilanca za sljedeću godinu.

Hoće li od sljedeće godine biti dovoljno električne energije na tržištu BiH, bit će jasnije nakon sutrašnje sjednice Vlade Federacije BiH, dok će o poskupljenju odlučivati FERK na sjednici zakazanoj za 27. prosinca.

Licence su dobili JP "Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne" d.d. Mostar, JP "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" d.d. Sarajevo, "Amitea" d.o.o. Mostar, Samostalna radnja "HE Buk", "Intrade-energija" d.o.o. Sarajevo, Kantonalno javno komunalno poduzeću "Rad", "Eco energy" d.o.o. Tuzla, te poduzeću "Korlea" d.o.o. Jajce.