biznis
0

Hećo: Postoji volja vlade da se normalizira stanje u namjenskoj industriji FBiH

FENA
Stanje u namjenskoj industriji Federacije BiH uskoro bi moglo biti dobrim dijelom normalizirano, a za to postoji i volja Vlade FBiH, s obzirom na to da je Vlada većinski vlasnik u gotovo svim preduzećima iz te branše.

To je istaknuo danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo tokom sastanka u Domu sindikata BiH s predstavnicima Sindikata metalaca BiH i devet preduzeća iz namjenske industrije.

On je ocijenio da će tom procesu podršku najviše dati novac od prijeratnog iračkog duga firmama namjenske industrije iz FBiH u iznosu od oko 51 milion američkih dolara.

Taj novac, kako je istaknuo Hećo, nalazi se na podračunu i ovih bi dana trebalo biti prebačen na račun Vlade.

-Želimo napraviti holding ili koncern od preduzeća iz namjenske industrije, a dio novca za uvezivanje staža radnicima, što je i jedan od najvećih problema, već je ranije usmjeren u tom pravcu – rekao je Hećo.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Ismet Bajramović rekao je da u devet preduzeća namjenske industrije u FBiH radi oko 3.000 radnika od kojih većina nema uvezan staž, dok u nekim preduzećima poput bugojanskog "Binasa" malo koji radnik ima socijalno i zdravstveno osiguranje.

Bajramović je ocijenio da ulaganje „živog“ novca u namjensku industriju ne bi trebalo izvršiti bez unaprijed pripremljenih programa, dodavši da je riječ o preduzećima koja uglavnom rade za ino-tržište.