{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hećo: Javnost je prepoznala važnost razvoja energetskog sektora

F
29.6.2007. u 15:10
0
0
Hećo: Javnost je prepoznala važnost razvoja energetskog sektora
0
Hećo: Javnost je prepoznala važnost razvoja energetskog sektora
Aktuelne rasprave o stanju i perspektivama razvoja elektroenergetskog sektora posljednjih sedmica svjedoče da je naša javnost prepoznala statešku važnost ovog sektora za razvoj cjelokupne bh. ekonomije, navodi danas u saopćenju za javnost federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo.
Najveći dio ocjena, komentara, kritika i preporuka za razvoj elektroenergetskog sektora su dobronamjerne i od Ministarstva energije, rudarstva i industrije, te Vlade Federacije BiH dobro došle.

Međutim, navodi Hećo, postoji i dio reagiranja vezanih za neutemeljene ocjene aktivnosti koje Ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Vlada Federacije BiH provode u ovom sektoru, a koje nisu zasnovane na činjenicama.

Takve neutemeljene ocjene, prema Hećinom mišljenju, mogu se podijeliti u dvije grupe - one koje se baziraju na nedovoljnim informacijama o aktivnostima u ovom sektoru i one koje za cilj imaju kriminilaziranje svih aktivnosti radi skrivanja ostvarivanja pojedinačnih interesa moćnih pojedinaca.

Hećo je dodao da odgovornost za nedostatak najdetaljnijih informacija o aktivnostima Ministarstva na čijem je čelu i Vlade Federacije BiH preuzima na sebe i da će učiniti dodatne napore da se u narednom periodu taj problem ukloni.

"No, istovremeno ću se s nesmanjenim naporima boriti protiv pokušaja da se razvoj elektroenergetskog sektora iskoristi za kriminalno bogaćenje pojedinaca na odgovornim državnim i javnim funkcijama. Činiću to na isti način na koji sam zaustavio pokušaj Nadzornog odbora Elektroprivrede BiH i njenog menadžmenta, predvođenog direktorom Enverom Kresom, da realizira pozajmicu od 100 miliona eura od nepoznatog fonda s Kajmanskih Ostrva", ističe Hećo.

Očito je da sam tom svojom odlukom, rukovođen isključivo interesima Elektroprivrede BiH i Federacije BiH, pokvario planove pojedinaca koji su u realizaciji pomenute “pozajmice s Kajmanskih Ostrva” vidjeli mogućnost i za punjenje vlastitih džepova - navodi Hećo u saopćenju.

On je dodao da je bio svjestan da će i osobno biti izložen njihovim neutemeljenim optužbama i vrijeđanju mada je, kako kaže, iznenađen drskošću i beskrupuloznošću blaćenja kojem je već sedmicama izložen u političkom magazinu “60 minuta” Federalne televizije.

Hećo navodi da je s velikom pažnjom pročitao objavljene stavove s javne rasprave posvećene elektroenergetskom sektoru koje je organizirala Socijaldemokratska partija BiH. Izrazio je zadovoljstvo da su ključni zaključci ove rasprave identični njegovim stavovima koji su odranije poznati javnosti - država mora zadržati kontrolu (i vlasništvo) nad energetskim sektorom, razvoj sektora mora biti baziran na evropskim standardima i principima samoodrživosti, sve aktivnosti moraju biti u potpunosti transparentne...

Hećo se slaže i s ocjenom o “frapantnosti” činjenice da BiH kao država nema energetsku strategiju ili bilo koji drugi dokument koji sadrži starteške smjernice razvoja ovog sektora. No, siguran je da ne treba podsjećati zašto ga nema i kada bi ga mogla imati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: