biznis
0

HE Ugar - zajednički projekt dva bh. entiteta

Sarajevo-x.com
Vlada Federacije BiH i Vlada Republike Srpske dogovorile su se oko formiranja novog preduzeća i to zajedničkim sredstvima, a preduzeće će se zvati hidroelektrana "Ugar". U vremene duboke političke krize u našoj zemlji, za koju brojni stručnjaci tvrde da je jedna od najozbiljnijih od završetka rata, zajednički dogovor entitetskih vlada pravo je osvježenje za koje se bh. građani nadaju, da nema nikakvih podmuklih motiva.

Kapacitet preduzeća iznosit će i do 40 megavata, a ovaj dogovor postignut je na zajedničkoj konferenciji održanoj u utorak na Jahorini. Sastanak su predvodili entitetski premijeri Milorad Dodik i Nedžad Branković.

Novac uložen u to preduzeće bit će u omjeru 50:50 posto, a gradnja će krenuti nakon što se osigura neophodna dokumentacija, izvijestila je FENA.

Dvije vlade su, kako je istaknuo Milorad Dodik, također dogovorile da se njihovi ministri obavezno sastaju jednom mjesečno, a vlade u punom sastavu imat će sastanak jednom u šest mjeseci. Prvi takav susret trebalo bi da upriliči Vlada Federacije BiH.

Također je dogovoreno da se zajednički krene i u izmjene i dopune Zakona o javnim nabavkama u dijelu koji se odnosi na žalbe i da se na nivou entiteta rješavaju sporovi do pet miliona KM, a više od toga na nivou države BiH.

Zbog postojećeg Zakona, prema Dodikovim riječima u oba bh. entiteta ostaju neangažirani budžetski iznosi.

Također, dva entitetska ministarstva finansija dogovorili su da razmijene prednacrte budžeta za 2008. godinu i budžetske dokumente do 2010.

Prema Brankovićevim riječima na Jahorini su definirani i prioriteti za transport gasa te neki zajednički elementi za razvoj bh. izvoza.

U trenutku kada se naša zemlja nalazi u dubokoj političkoj krizi kakva, prema riječima mnogih stručnjaka nije bila na sceni od završetka rata, dogovor dviju entitetskih vlada prilično je iznenađenje, ali ovoga puta bh. građani žele vjerovati da je ono pozitivno te da nema nikakvih podmuklih motiva.

Federalni ministar industrije i energije Vahid Hećo uvjeren je da će zajednički sporazum o gradnji HE Ugar doživjeti uspjeh. "Hidroelektrana bi se najvećim dijelom gradila od sredstava koja BiH potražuje od Rusije, po osnovu prijeratnog klirinškog duga. Ruska kompanija Tehnopromeksport, u tom aranžmanu, nabavila bi svu opremu neophodnu za izgradnju, dok bi vlade FBiH i RS obezbijedile dokumentaciju i ostale neophodne akte“, objasnio je Hećo u razgovoru za Dnevni avaz.

Rijeka Ugar nalazi se tačno na međuentitetskoj liniji, a gradnja hidroelektrane koštat će oko 40 miliona eura.