Kampanja u toku
1

HDZ u Hrvatskoj najavio pokretanje "državnog Airbnba", poduzetnici negoduju

R. D.
Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Zahuktana predizborna kampanja u susjednoj Hratskoj već je u eter izbacila brojne najave i predložene programe, a jedna od zanimljivijih je ona o državnoj booking platformi.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predstavio je jučer program Sigurna Hrvatska, koji obuhvata, kao jedan od prioriteta u idućem mandatu, uspostavu web booking portala za privatni smještaj s provizijom do 5 posto. Navode kako će to otvoriti 20.000 novih radnih mjesta u turizmu te potaknuti izgradnju do 7.000 novih hotelskih soba do kraja mandata.

Na prijedlog "državnog Airbnba", kako je kolokvijalno nazvan, žestoko je reagirao Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

"Ako je doista ovo dio programa HDZ-a (a ponukan prijedlogom HGK), vezan uz stvaranje nekakvog booking portala HTZ-a, kojim će se uz do 5 posto provizije napadati tržište, moram priznati da nisam odavno vidio 'socijalističkiji' prijedlog i jeftiniji populizam, s jedne strane. S druge strane sam siguran da će poznati 'njihovi frendovi' izraditi taj portal koji, da budemo jasni, možda realno vrijedi nekoliko stotina hiljada eura, a u njihovoj varijanti očekujem cijenu višu od 5 miliona eura", napisao je na svojem Facebook profilu Bujas.

Plenkovićev program navodi deset prioriteta za sljedeći mandat ako HDZ pobijedi na izborima. Među ostalim, program uključuje dizanje prosječne plaće na 7.600 kuna i minimalne plaće na 4.250 kuna te smanjenje broja ministarstava.

Opći izbori u Hrvatskoj zakazani su za 5. juli ove godine.