Neuspješan pritisak
192

Haradinaj: Takse ostaju dok Beograd ne prizna Kosovo

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kosovski premijer Ramush Haradinaj tvrdi da se u pogledu ukidanja nametnutih za 100 posto uvećanih taksi na proizvode iz Srbije ništa neće promijeniti ni nakon današnjeg sastanka sa američkim ambasadorom u Prištini, Filipom Kosnetom.

"Stav vlade o taksama se nije promijenio. Takse su i dalje na snazi", rekao je Haradinaj uprkos zahtjevima Beograda, EU i SAD.

On je na konferenciji za novinare rekao da su on i predsjednik parlamenta, Kadri Veselji, sa Kosnetom razgovarali o nastavku dijaloga sa Beogradom, što je, kako je rekao, povezano sa taksama, prenijela je prištinska GazetaExpres.

Nastavak dijaloga je, međutim, povezan sa ukidanjem nametnutih uvećanih taksi, jer Beograd ne odstupa od svog stava da bez ukidanja te mjere nema ni rješenja za Kosovo.

Haradinaj je ponovio da je spreman da odluči o ukidanju takse koliko danas, ako bi Beograd priznao kosovsku nezavisnost.

"Naša velika želja je da ukinemo takse. Uradili bismo to da smo imali sveobuhvatni sporazum o međusobnom priznanju", kazao je Haradinaj i dodao da se neke stvari, ipak, ne mogu raditi na način kako to, kako je rekao, neki misle, prenosi Tanjug.