biznis
0

Hamović: EFT najveći strani investitor u bh. energetski sektor

FENA
Energetska kompanija EFT ostvarila je u 2007. rekordan promet od 800 miliona eura i isporučila 15.000 Gh električne energije.

Kako je izjavio predsjednik te grupacije Vuk Hamović, tim rezultatom se EFT učvrstio na poziciji lidera trgovine električnom energijom u jugoistočnoj i centralnoj Evropi, prenosi B92.

Hamović je naveo da je EFT bio prisutan u 18 zemalja i da je 65 odsto poslovanja realizovao na tržištu Evropske unije.

"EFT danas raspolaže sa više energije od većine elektroprivreda u regionu što je omogućilo da bude među vodećim učesnicima na austrijskoj berzi struje, ali i najveći snabdjevač Grčke, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Albanije", kazao je on.

Tržište električne energije u regionu nastavilo je da se razvija, naveo je Hamović naglašavajući da je u regionu aktivno dvadesetak trgovaca strujom, a za dolazak se ozbiljno pripremaju i najveće energetske kompanije sa zapada i iz Rusije.

Hamović smatra da je tržište električne energije u regionu znatno likvidnije nego prethodnih godina, transparentnost je osigurana tenderskim procedurama, a samim tim i faktor rizika u tim transakcijama je značajno opao.

EFT ozbiljnim investicijama nastoji da značajan dio energije obezbijedi iz sopstvenih elektrana, naveo je on.

"Grupacija je do sada realizovala više od 50 miliona eura investicija i najveći je strani investitor u energetskom sektoru BiH, a ukupna vrijednost najvažnijeg projekta, izgradnje termoelektrane Stanari kod Doboja, premašiće 800 miliona eura", kazao je Hamović.

"U 2008. godini bi trebalo da započne i realizaciju jednog velikog projekta u Makedoniji, a razmatra se još nekoliko potencijalnih investicija u BiH, Crnoj Gori i Rumuniji, kazao je on.

Hamović je ocijenio da se u Srbiji monopol Elektroprivrede Srbije čuva pogrešnom cjenovnom politikom, iz kratkoročnih političkih razloga, što će građane i državu dugoročno koštati mnogo više.

Najsiromašniji građani i insitucije poput bolnica i škola, naveo je, moraju se zaštiti subvencionisanim cijenama struje, ali ne postoji nijedan razlog da se omogućava ekstra zarada željezarama, cementarama, buticima i kafićima i svima ostalima.

Predsjednik EFT grupacije je ocijenio da zbog toga srpska energetika stagnira.

"U Srbiji nije izgrađena ni jedna elektrana 30 godina, a po svoj prilici, i pored učestalih pompeznih najava, neće ni u sljedećih deset. Uporedo s tim, ideja o pospješivanju energetske efikasnosti nije ni začeta, a svake godine se troši sve više struje", rekao je Hamović.