biznis
0

Halimović: U 2013. grant i kreditna sredstva za razvoj poduzetništva i obrta

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u 2013. godini planira provesti niz aktivnosti koje će doprinijeti povećanju zaposlenosti i izvoza, uspostavi skladnijeg privrednog razvoja i povećanju konkurentske sposobnosti domaće privrede, te će, kao i prethodnih godina, razvoj poduzetništva i obrta, podržati grant i kreditnim sredstvima - rekao u intervjuu za Agenciju FENA federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović
  • Jako je teško dati smjernice razvoja ovih oblasti u Federaciji BiH, ali ja ću iznijeti svoja stajališta koja idu u pravcu usvojenih važećih strateških dokumenata u Federaciji BiH, kao što je Strategija ekonomskog razvoja FBiH 2010. – 2020., u okviru koje je i projekt "Razvoj malog i srednjeg poduzetništva u FBiH“ ukomponiran kao segment resornog ministarstva koje je pod mojom nadležnošću. Po meni je jako bitno u narednom vremenskom periodu uraditi sljedeće: poboljšati sistem finansiranja malih i srednjih poduzeća (MSP) u FBiH i u taj sistem aktivnije uključiti sve institucija koje trebaju dati finansijsku potporu malim i srednjim poduzećima, stvoriti bolju povezanost svih politika za MSP na relaciji država - entiteti - kantoni - općine, stvoriti ambijent za dolazak stranih investicija, ali i razmišljati o razvoju MSP vlastitim snagama – rekao je Halimović

Tokom ove godine, kako napominje, Ministarstvo će, u sferi sektora poduzetništva, raditi na implementaciji redovnog godišnjeg programa poticaja prema MSP sektoru, na Projektu poboljšanja pristupa malih i srednjih poduzeća finansijskim sredstvima (EAF SME), koji je kreiran sradnjom Vijeća ministara i entitetskih vlada sa Svjetskom bankom, a radi pružanja podrške malim i srednjim poduzećima u Bosni i Hercegovini, što bi trebalo imati za rezultat proširenje poslovnih aktivnosti i poboljšanje ekonomskih prilika, u kontekstu svjetske ekonomske krize.

Radit će se i na izradi interaktivne karte poduzetničkih zona u Federaciji BiH, uspostavi baze podataka korisnika poticajnih sredstava-registru poticaja, uspostavi sistemske koordinacije između Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta i nadležnih kantonalnih ministarstava za ovaj resor, implementaciji projekta EU-QMS BiH IPA 2009, a tu je i organiziranje manifestacije "Gazela" koja promovira preduzeća (srednje, male i mikrokompanije s brzim rastom, značajnim zapošljavanjem i društvenom odgovornošću)

  • U dosadašnjoj praksi ovo resorno ministarstvo ima i aktivnosti vezane za dodjelu grant i kreditnih sredstava za jačanje kapaciteta institucionalne infrastrukture i za mala i srednja poduzeća i obrte. Dakle, u narednom periodu, također, planiramo raditi na jačanju institucionalnog i zakonskog kapaciteta MSP-a. U 2013. godini želimo zadržati i dobru praksu kod kreditiranja malih i srednjih poduzeća i subvencioniranja kamata na kredite koji se plasiraju preko komercijalnih banaka. Stvaranje ovakvih povoljnih finansijskih sredstava, koja se stavljaju na raspolaganje MSP i obrtništvu, stvara se bolji i sigurniji ambijent za razvoj i rast MSP-a. Osim toga, u pripremi je odluka i transfer za poticaj razvoja poduzetništva i obrta, grant sredstva za 2013. godinu u iznosu 5.280.000 KM – kazao je ministar Halimović

Tim sredstvima, kako kaže, davat će se podrška za razvoj poduzetničke infrastrukture, za razvoj Obrtničke komore FBiH i kantonalnih komora, za udruživanje poduzetnika i obrtnika, za razvoj starih tradicionalnih zanata, za poticaj poduzetništvu mladih i poduzetnika početnika, kao i za poticaj poduzetništvu žena i organiziranje manifestacija od značaja za Federaciju BiH (sajmovi, izložbe, simpoziji, promocije najuspješnijih privrednih subjekata..). Grant sredstva bit će usmjerena i na stipendiranje učenika za obrtnička zanimanja, izgradnju inovativne privrede kroz uvođenje ISO standarda - C znaka te kao potpora novoosnovanim malim preduzećima.

  • Pored grant sredstava, u 2013. godini, kroz kreditne poticaje za razvoj poduzetništva i obrta, planiramo izdvojiti tri miliona KM. Kreditna sredstva za rast i razvoj MSP-a i obrta u Federaciji BiH Ministarstvo dodjeljuje od 2008 godine i računajući i 2013. ona iznose 19.648.000 KM, kaže federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Sanjin Halimović u intervjuu za Agenciju FENA, dodajući kako smatra da su ta sredstva, ipak, nedostatna.

Navedena sredstva su, po njegovim riječima, korištena, odnosno biti će korištena za ulaganje u opremu, izgradnju i adaptaciju objekata, izgradnju infrastrukture i nabavku repromaterijala.

Ministar Halimović je napomenuo da Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u realizaciji svojih aktivnosti sarađuje s mnogim institucijama, agencijama, ustanovama i drugima koji su orjentirani na unapređenje domaće privrede.

  • Prema pojektu "Razvoj MSP u Federaciji BiH“ razvojne agencije su dio podržavajuće ekonomske infrastrukture za razvoj domaće privrede i provode veći broj aktivnosti na podršci sektoru MSP-a, a Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta podržava razvoj lokalnih i regionalnih razvojnih agencija grant sredstvima, učestvuje u zajedničkim projektima podrške sektoru MSP-a, te kontinuirano radi na unapređenju saradnje s postojećim razvojnim agencijama. U cilju razvoja domaće privrede, Ministarstvo, prema Zakonu o razvoju male privrede, također, sarađuje sa svim nosiocima programiranja razvoja male privrede (nadležnim federalnim i kantonalnim ministarstvima i institucijama, jedinicama lokalne samouprave i dr.), te komorama, poslovnim i tehnološkim centrima, bankarskim institucijama i svim drugim subjektima koji rade na podršci maloj privredi, istaknuo je ministar Halimović u razgovoru za Agenciju FENA.