Protiv oporezivanja
156

Hadžić: Poreska uprava FBiH je dužna provoditi zakon, a ne proizvoljno nametati poreze građanima

Klix.ba
Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić žestoko se usprotivio potezima rukovodstva Porezne uprave FBiH, saopćivši da su bez ikakvog uporišta u zakonu i bilo kakve javne rasprave nastojali uvesti harač mladim i uspješnim ljudima, i to retroaktivno od 2015. godine.

"Svi mi okupljeni oko inicijative za zaustavljanje dodatnog oporezivanja naše djece, mišljenja smo da bez zakonskog uređenja ove oblasti kroz Zakon o radu, vlast i institucije nemaju pravo oporezivati mlade ove zemlje kao ni siromašne građane kojima za preživljavanje novac šalje bh. dijaspora", saopćio je Hadžić.

U saopćenju je naveo kako zagovaraju da vlast i državni službenici, čija je primarna dužnost da provode zakone, u narednom periodu hitno moraju:

  1. Inicirati izmjene zakonske regulative - regulisati radni status samozaposlenika
    
  2. Zaustaviti nelegalnu primjenu retroaktivne naplate "poreskih obaveza"
    
  3. Utvrditi budući period primjene, nakon regulisanja prava i obaveza samozaposlenika, omogućavanja staža i zdravstvenog osiguranja
    
  4. Snositi odgovornost ukoliko je došlo do nelegalnog prikupljanja povjerljivih ličnih podataka o finansijskim transakcijama građana
    

Hadžić je upozorio da će, ukoliko vlast ne bude imala sluha i nastavi bezobzirno oporezivati i ono što nije zakonima predviđeno, ovo društvo koliko sutra ostati bez edukovanih i mladih ljudi, koji za svoje vještine mogu pronaći posao širom svijeta.

"Pravovremenom reakcijom društveno odgovornih mladih ljudi, medija, nas analitičara, pa i cjelokupne javnosti ovaj proces će se, kako sada stvari stoje, privremeno zaustaviti do izbora", napisao je Hadžić.