biznis
0

Hadžić: Koridor 5C mora biti izgrađen u roku

Klix.ba
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar komunikacija i transporta BiH Damir Hadžić i šef delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen na sastanku održanom u Ministarstvu komunikacija i transporta BiH razgovarali su danas o mogućnostima ubrzanja izgradnje Koridora 5C, izradi transportne strategije BiH i preuzimanju kontrole bh. zračnog prostora od strane BHANSA-e. Sastanku je prisustvovao i ministar prometa i komunikacija Federacije BiH, Enver Bijedić.

U razgovoru o načinima ubrzanog finansiranja izgradnje Koridora 5C, ministar Hadžić je izrazio nadu da će EU podržati napore Ministarstva i drugih nadležnih bh. institucija kako bi se ubrzala izgradnja Koridora 5C.

"Vjerujem da ćemo Koridor 5C izgraditi u roku. Uvezivanje sa evropskom putnom infrastrukturom potvrdit će važnost naše zemlje, ne samo za Evropsku uniju (EU). Trenutno je u izgradnji 27 kilometara autoceste, a početkom 2013. godine planiramo izgraditi narednih 52 km. Na gradilištima će raditi 5.000 radnika. Nastavljamo i sa eksproprijacijom zemljišta kako bi se stekli uslovi za nesmetanu gradnju naše autoceste. Koridor 5C mora biti završen do početka 2020. godine", istakao je ministar Hadžić.

Kao vid podrške, u organizaciji specijalnog predstavnika EU u BiH, Petera Sorensena, u drugoj polovini januara naredne godine, održat će se sastanak predstavnika bh. institucija uključenih u izgradnju Koridora 5C sa ciljem formiranja Koordinacionog tijela za izgradnju Koridora 5C. Zadatak ove grupe bila bi izrada Akcionog plana ubrzane izgradnje autoceste na Koridoru 5C.

Usvajanju Politike transporta BiH prethodi izrada strategije transporta BiH. Usvajanje ovih dokumenata planirano je početkom marta 2013. godine.

Tokom sastanka, ministar Hadžić i ambasador Sorensen razgovarali su i o formiranju BHANSA-e, ATM strategiji, bh. kontrolorima letenja koji se obučavaju u Beogradu i saradnji BiH i EUROCONTROL-a. Ministar Hadžić je naglasio da se sve aktivnosti preuzimanja kontrole bh. neba od strane BiH odvijaju po planiranoj dinamici.

"Tokom naredne godine, BiH će kontrolisati svoje nebo", kazao je ministar Hadžić.

Prioritetna zadaća Ministarstva komunikacija i transporta BiH je i funkcionalno uređivanje oblasti javnog RTV emitovanja u BiH. To podrazumijeva uvođenje korporativnog sistema upravljanja Javnog RTV sistema odnosno formiranje Korporacije javnih emitera kao ključne predpostavke za realizaciju projekta prelaska s analogne na digitalnu radiodifuziju.