Sarajevo
0

Hadžić i Okerić potpisali ugovor o kreditnoj liniji

FENA
Ugovor o uspostavljanju kreditne linije za podršku i podsticaj malim i srednjim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima za klijente s područja općine Novi Grad Sarajevo u okviru kreditno garantnog fonda SERDE potpisali su načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić i direktor Sarajevske regionalne agencije (SERDA) Šefkija Okerić.

"Cilj projekta je olakšati pristup kreditnim sredstvima po povoljnijim uslovima svim korisnicima na području općine te ojačati lokalne mehanizme podrške i podsticaja privredi i poljoprivedi", rekao je načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić.

Općina je budžetom osigurala 100.000 KM za kreiranje garancijskog depozita za spomenutu kreditnu liniju, a isti iznos sredstava osigurava i SERDA.

Direktni ulog Općine Novi Grad Sarajevo i SERDE omogućuju privrednicima s područja općine da kreditnim linijama koriste sredstva kod ovlaštne banke u ukupnom godišnjem iznosu od 600.000 KM.

Centar za razvoj biznisa Novi Grad će biti prvi kontakt s potencijalnim korisnicima kredita, koji će vršiti prijem, pripremanje, analizu i obradu kreditnog zahtjeva. Mentori u CRB Novi Grad su obavezni poslije obilaska klijenta kompletnu kreditnu dokumentaciju dostavljati u SERDA-in Odjel za garancije gdje će se provesti uobičajena procedura. Promociju i prezentaciju kreditne linije obavljat će mentori CRB Novi Grad, uz podršku Odjela za garancije SERDA-e, saopćeno je iz Općine Novi Grad.