biznis
0

Guverner i viceguverner CBBiH u posjeti Narodnoj banci Srbije

FENA
Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) Kemal Kozarić i viceguverner CBBiH Ljubiša Vladušić boravili su danas, 7. decembra, u posjeti Narodnoj banci Srbije (NBS) gdje su učestvovali u forum diskusiji sa guvernerom Narodne banke Srbije Radovanom Jelašićem i užim rukovodstvom banke o aktuelnim pitanjima vezanim za obje centralne banke.

Guverneri su razmijenili informacije o napredovanju projekta uspostave platnog prometa između Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, a također su iskoristili priliku da razmijene iskustva u vezi sa ponašanjem tržišta u svojim državama u svjetlu nedavnih cjenovnih šokova na svjetskom tržištu, saopćila je Služba za odnose sa javnošću CBBiH.

Jedna od tema razgovora je bila i velika kreditna ekspanzija u regionu, te šta centralne banke čine po tom pitanju. CBBiH je nedavno donijela odluku o povećanju obavezne rezerve za komercijalne banke sa 15% na 18%.

„Svjesni smo da ova odluka sama po sebi ne može u potpunosti prisiliti banke da smanje kreditnu ekspanziju, ali sigurno šalje jasnu poruku i bankama i predstavnicima vlasti“, rekao je guverner Kozarić.

On je također upoznao guvernera NBS o nedavno okončanom Programu procjene potreba CBBiH, te iskustvima CBBiH u vezi sa realizacijom tog programa, jer će i NBS naredne godine proći kroz taj program.

Poseban naglasak u razgovorima je stavljen na uspješnu saradnju koju ove dvije centralne banke imaju u procesu razmjene iskustava, pri čemu su spomenute studijske posjete predstavnika banaka vezane za razmjenu iskustava u funkcionisanju trezora i platnih sistema. Ovakve razmjene pokazale su se kao veoma uspješne, te će se i dalje raditi na njihovom organizovanju i na proširenju polja razmjene iskustava.

Guverner NBS Jelašić poklonio je ovom prilikom guverneru Kozariću zbirku kovanog novca i novčanica izdatih od 1918. do 1922. godine, a koja će biti dio stalne numizmatičke postavke u CBBiH.

Tokom posjete, guverner Kozarić je održao predavanje o temi „Modeli monetarne politike i finansijski sektor u BiH“, kojoj su prisustvovali studenti Ekonomskog fakulteta u Beogradu, te pripravnici i osoblje Narodne banke Srbije.