Sarajevo
0

Guverner Centralne banke Luksemburga posjetio CBBiH

FENA
Guverner Centralne banke Luksemburga Yves Mersch posjetio je danas Centralnu banku BiH (CBBiH), gdje je s guvernerom CBBiH Kemalom Kozarićem i njegovim saradnicima razgovarao o uticaju svjetske finansijske i ekonomske krize na dvije zemlje, situaciji u finansijskim, posebno bankarskim sektorima i mogućnostima saradnje dvije monetarne institucije.

Guverner Centralne banke Luksemburga ocijenio je da postoji saradnja, ali i potreba za razumijevanjem onoga što se dešava u zemljama ovog regiona, te i na svoju posjetu CBBiH gleda s aspekta sagledavanja situacije u BiH.

Centralna banka Luksemburga je jedan od najvažnijih partnera CBBiH, s obzirom na postojeću saradnju u upravljanju deviznim rezervama CBBiH.

Tokom razgovora, guverner Kozarić je istakao mjere koje su bh. vlasti donijele u borbi protiv ekonomske krize.

Razgovarano je i o mogućnostima saradnje dvije monetarne institucije u oblasti edukacije, te je postignut dogovor o usavršavanju službenika CBBiH, prije svega u oblasti upravljanja rizicima i izrade izvještaja o finansijskoj stabilnosti.

Za zaposlene u CBBiH, uvaženi gost je održao prezentaciju o globalnoj finansijskoj krizi i ulozi centralnih banaka, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH.