biznis
0

Gubitak Dubai World Nakheela srušio evropske berze

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski berzovni indeksi u utorak su oslabili pritisnuti padom cijena dionica u bankovnom sektoru zbog obnovljenih zabrinutosti oko njihove izloženosti posrnulom Dubai Worldu.

Pod utjecajem takvog raspoloženja londonski je Ftse indeks oslabio za 1,5 posto, na 5.233 boda. Frankfurtski DAX bio je na još i većem postotnom gubitku, od 1,8 posto, spustivši se na 5.681 bod.

Bankovne dionice bile su najveći gubitnici, za što ulagači kao glavni razlog navode izvještaje o visini gubitaka s kojima je suočen ogranak Dubai Worlda Nakheel.

Royal Bank of Scotland, Barclays, HSBC, Banco Santander, Societe Generale i Standard Chartered redom su zabilježili pad cijena dionica od 1,5 do 6,0 posto.

"U osnovi postoje dva razloga. Prvi su razlog njemački podaci o industrijskoj proizvodnji, no važniji je izvještaj o prvom gubitku Nakheela od 3,65 milijardi dolara koje je dobio na uvid Bloomberg News", tumači trgovac.

Berzovnim indeksima uteg je bio i podatak o neočekivanom padu industrijske proizvodnje u oktobru, ukazujući na usporavanje oporavka u njemačkom gospodarstvu u zadnjem tromjesečju.

Od gubitnika u bankovnom sektoru izdvajaju se još grčke banke pod pritiskom upozorenja agencije za rejtinge Standard & Poor's da bi mogla razmotriti sniženje kreditnog rejtinga Grčkoj.

Oslabile su stoga dionice najvećih grčkih banaka, Bank of Piraeus, National Bank fo Greece i EFG Eurobank, i to u rasponu od 6,0 do 6,8 posto.

Lošem raspoloženu doprinijele su i izjave čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea da je oporavak američkog gospodarstva i dalje na krhkim osnovama i da će nezaposlenost ostati visoka.

Slične ocjene iznio je i čelnik Evropske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet.

Nikkei indeks Tokijske berze oslabio je 0,3 posto, završivši na 10.140 bodova.