MMF
0

Gubici zbog krize veći od četiri hiljade milijardi dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Finansijske institucije u svijetu će zbog krize imati gubitak veći od četiri hiljade milijardi dolara, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF).

To su troškovi koje će snositi finansijske institucije poput banaka prije svega zbog pada vrijednosti nekretnina i druge imovine koja je položena kao garancija za pozajmice, prenose u utorak agencije.

Gubici od pada vrijednosti imovine u Sjedinjenim Američkim Državama iznosit će 2,7 hiljada milijardi dolara, evropske aktive 1,2 hiljade milijardi dolara, dok će gubitak od pada vrijednosti japanske imovine iznositi 149 milijardi dolara, navodi se u Izveštaju o finansijskoj stabilnosti u svijetu.

Procijena se odnosi na period od 2007. do 2010. godine.

Prema predhodnoj procijeni, koja je uključivala samo pad vrijednosti američke imovine, gubitak je trebalo da iznosi 2,2 hiljade milijardi dolara.

  • Finansijski sistem je pred veoma teškim izazovom u trenutku kada se kriza širi na domaćinstva, preduzeća i banke, kako u razvijenim zemljama tako i u zemljama čije privrede su u usponu, navodi se u izveštaju MMF-a