biznis
0

Gubici Deutsche Bank potaknuli pad cijena akcija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Cijene akcija na svjetskim berzama u četvrtak su opale nakon što je evropski finansijski gigant – Deutsche Bank - saopćila da ima velike gubitke i da pesimistički ocjenjuje izglede za poslovanje u tekućoj godini.

Na deviznim berzama najživlje je bilo u Londonu, gdje su valutni trgovci podigli kurs funte sterlinga prema dolaru na dvosedmični maksimum, nakon odluke Banke Engleske (BoE) da još jednom obori baznu kamatu.

BoE je očekivano smanjila referetnu kamatu za 50 procentnih poena, na svega jedan posto, što je najniži nivo te interesne stope od kada je banka osnovana 1694. godine, izvijestio je Reuters.

Evropska centralna banka je na sastanku u četvrtak odlučila da zadrži sadašnji dvoprocentni nivo bazne kamate, što su berzanski stručnjaci i očekivali.

Na negativno raspoloženje investitora u četvrtak je najviše uticao izvještaj da je Njemačka banka lani uknjižila gubitak od 5,7 milijardi eura (7,43 milijarde dolara), ne računajući dodatne izdatke za porezne obaveze.

Predstavnici najveće njemačke komercijalne banke su, osim toga, u "tamnim" bojama opisali izglede za tekuće i buduće poslovanje finansijskih organizacija na domaćem i svjetskom tržištu, što je također pojačalo neraspoloženje investitora na vodećim efektnim berzama.

Akcije Njemačke banke su u četvrtak, logično, pojeftinile, i to za više od šest posto, dok su cijene dionica španske Santander banke bile niže za 2,1 procent nego u srijedu, nakon što je objavljeno da su takozvani loši bančini dugovi za dva posto nadmašili vrijednost njenih zajmova.

Panevropski indeks akcija - FTSEuroforst 300 izgubio je, tokom rane podnevne trgovine na efektnoj berzi u Londonu, 1,2 posto u odnosu na zaključni nivo u srijedu, dok je glavni indikator kretanja cijena globalnih dionica - MSCI - oslabio pola procenta.

Pretežno negativan start imale su i akcije vodećih američkih industrijskih i visokotehnoloških kompanija u prvim današnjim transakcijama na Wall Streetu.

Britanska funta je na londonskoj berzi vrijedila 1,4615 dolara, što je najviši nivo za minule dvije sedmice, dok je euro na istom tržištu oscilirao u uskom rasponu od 1,2837 "amerikanaca".

Kurs eura prema dolaru je ove godine suštinski malo promijenjen, a stručnjaci na čije mišljenje se poziva Reuters u izvještaju iz Londona ocjenjuju da bi veće fluktuacije u odnosima dviju vodećih svjetskih valuta mogle uslijediti nakon očekivanoga novog kresanja bazne kamate pod kontrolom Evropske centralne banke u martu, a možda i zbog drugih promjena na globalnom finansijskom tržištu i u realnoj ekonomiji zone eura i SAD-a.