biznis
1

Guardian: Porasla prodaja organske hrane jer su kupci stavili kvalitetu ispred cijene

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Trgovci kažu da je potražnja za organskom hranom na zavidnom nivou u posljednjih deset godina. Prema pisanju Guardiana, prodaja organske hrane je porasla jer su kupci stavili kvalitetu prije cijene.

Ova informacija predstavlja dobru vijest za industriju koja je teško pogođena ekonomskom krizom, a čini se da se kupci sve više žele orjentirati zdravlju i stoga kupuju organsku hranu.

Ove sedmice Asocijacija Soil će objaviti svoj godišnji izvještaj o stanju tržišta organske hrane, za koji se očekuje da će pokazati porast četvrtu godinu zaredom.

U međuvremenu, britanski maloprodajni lanac Tesco saopćio je da je organska prodaja u svojim trgovinama porasla za 15 posto u proteklih godinu dana. I kompanije za usluge kućne dostave Ocado, koja skladišti više od 3.000 organskih proizvoda, saopćila je kako je prodaja porasla za 16 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kompanija Waitrose je navela da njen sektor koji se tiče organske proizvodnje cvjeta.

"Mi smo bili prvi supermarket za prodaju organskih proizvoda '80-ih godina prošlog vijeka i kupci su bili oduševljeni", rekao je njihov glasnogovornik i dodao da njihovi najnoviji podaci pokazuju rast u odnosu na prethodnu godinu od blizu pet posto.

Čini se da je prodaja organskih proizvoda u porastu u svim segmentima, a ne samo kada je riječ o voću i povrću. Sve veći broj potrošača kupuje organsku ribu, mliječne proizvode i prehrambene artikle, kao što su maslinovo ulje, tjestenina i umaci za kuhanje. Ali stručnjaci kažu da je cijena i dalje glavni faktor u prelasku na organsku hranu, kao što to promovira kuhar Jamie Oliver.

"Svjedoci smo da kupci sve više traže da kupe organsku hranu, ali ona mora biti pristupačna i dosljedna visokoj kvaliteti cijele godine, kako bi se smatrala održivom opcijom", izjavio je glasnogovornik kompanije Tesco.

Naglasio je kako je popularnost organske hrane počela voćem i povrćem, ali da sada kupci sve više istražuju područja kao što su trgovina namirnicama, interesiranje za ribu i mliječne proizvode.