biznis
0

Grupacija "MIMS" iz Sarajeva u mini-centrale uložit će oko 4,5 miliona KM

FENA
U Goraždu će u ponedjeljak biti upriličeno potpisivanje ugovora o dodjeli koncesije za izgradnju mini-hidrocentrale na rijeci Prači u mjestu Kanjani u općini Pale-Prača (FBiH).

Ugovor će potpisati predstavnici Vlade BPK-a i privrednog društva "MIMS" iz Sarajeva čija je ponuda odabrana kao najpovoljnija. Saglasnost za potpisivanje ugovora dala je i Vlada Kantona.

Kako je Feni time će aktivnosti oko dodjele pomenute koncesije biti finalizirane.

"Riječ je o veoma povoljnom ugovoru za BPK-a i veoma ozbiljnom partneru kojem se koncesija dodjeljuje na 30 godina. Što se tiče ukupnog investiranja "MIMS" procjenjuje da će morati uložiti oko 4,5 miliona KM u kompletiranje investicije. Njihova obaveza u prvih deset godina je da ovom Kantonu plaćaju 4 posto od vrijednosti zarađenog novca od te mini centrale. U narednih deset godina ta obaveza iznosit će 7 posto, i u zadnjih 10 godina 10 posto", kazao je FENI Emir Sijerčić, predsjednik Komisije za koncesije BPK-a.

On je podsjetio da je privrednom društvu "MIMS" već ranije dodijeljena jedna koncesija za izgradnju mini hidrocentrale na rijeci Čemernici, također u općini Pale-Prača, tako da će sistem izgradnje dvije mini-hidrocentrale biti uvezan.