U prvih devet mjeseci 2012.
0

Grupa Triglav ostvarila 50,5 miliona eura neto dobiti

Klix.ba
Neto poslovna dobit Grupe Triglav u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 50,5 miliona eura. Matično Društvo ostvarilo je 39,2 miliona eura dobiti. Od 1. 1. 2012. do 30. 9. 2012. Grupa je naplatila 732,1 milion eura premije osiguranja i saosiguranja. Kombinovani količnik Grupe bio je povoljan i u periodu od januara do septembra iznosio je 91,8 posto.

Članovi Nadzornog odbora na sjednici su potvrdili nerevidirani kvartalni finansijski izvještaj Zavarovalnice Triglav i Triglav grupe za period od 1.1.2012. do 30.9.2012.

Neto poslovna dobit Grupe Triglav u prvih devet mjeseci 2012. godine iznosila je 50,5 miliona eura. Dobit prije oporezivanja iznosila je 62,6 miliona eura. Grupa Triglav ovakve je poslovne rezultate uspjela postići realizacijom svojih strateških usmjerenja, fokusirajući se na profitabilnost poslova osiguranja kao osnovne privredne djelatnosti, jasnom politikom upravljanja rizicima, adekvatnim preuzimanjem rizika i politikom reosiguranja te provođenjem mjera za ublažavanje negativnih efekata finansijske krize.

U prvih devetih mjeseci Grupa Triglav naplatila je 732,1 milion eura bruto premije osiguranja i saosiguranja. Intenzivno upravljanje tehničkim rezultatom osiguranja imovine omogućilo je postizanje povoljne stope štetnog koeficijenta, ne samo u matičnom Društvu, već i u cijeloj Grupi. Kombinovani količnik osiguranja imovine u Grupi, kojim se mjeri uspješnost poslovanja pojedinog društva za osiguranje u osnovnoj privrednoj djelatnosti, iznosio je 91,8 posto.

Za poslovne rezultate Grupe Triglav veoma je važna situacija na tržištima kapitala, zato jer razne finansijske investicije čine već dio aktive ovog Društva za osiguranje. Globalna finansijska kriza podsticala je padove na tržištima i uprkos konzervativnoj investicionoj politici Zavarovalnice Triglav i Grupe Triglav, konsekventno su pale vrijednosti određenih investicija u portfelju. To se većinom odrazilo na sniženje neto poslovne dobiti. U prva tri kvartala Grupa Triglav je trajno obezvrijedila finansijska sredstva u visini 35,5 miliona eura.

Neto poslovna dobit Zavarovalnice Triglav u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 39,2 miliona eura. Dobit prije oporezivanja bila je 50,1 miliona eura. Bruto premija osiguranja i saosiguranja, kojom je matično Društvo doprinijelo zajedničkom rezultatu grupe, iznosi 513,3 miliona eura. Kombinovani količnik osiguranja imovine Zavarovalnice Triglav iznosio je 85,4 posto.

Na sjednici je Nadzorni odbor usvojio vremenski raspored planiranih redovnih sjednica Nadzornog odbora Zavarovalnice Triglav u poslovnoj godini 2013.