{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Greške u pisanju - ogromni gubici za kompanije

F
1.6.2013. u 15:28
22
10
Greške u pisanju - ogromni gubici za kompanije
22
Greške u pisanju - ogromni gubici za kompanije
Oko 90 posto elektronskih profesionalnih poruka sadrži greške u pisanju što nanosi milionsku štetu preduzećima, navodi se u izvještaju agencije TextMaster, koja se bavi tekstualnim prijevodima, redakcijom i korekturom.
Kako prenosi belgijski list Libre Belgique, agencija je analizirala 347 primljenih poslovnih mailova pisanih na engleskom i francuskom i 95 posto slučajeva pisanih poruka na stranom jeziku, pronađene su greške, najčešće ortografskog, sintaksičkog, gramatičkog ili pravopisnog karaktera.

Ali, kako se navodi u izvještaju, "samo jedna ortografska greška može imati negativan utjecaj na realizaciju prodaje ili sklapanja partnerstva ili šire gledano, na ugled firme u cjelini".

Ne treba zaboraviti da elektronske poruke koje sadrže greške lako mogu da budu smještene u rubriku "spam" i da kao takve nikada ne budu isporučene pošiljaocu.

Najčešće su ovim problemom obuhvaćene firme koje posluju putem interneta jer one nemaju živi kontakt sa klijentima nego se sve svodi na elektronsku komunikaciju.

Takva preduzeća su prinuđena na brzu korespondenciju, a poruke se najčešće pošto budu otkucane više ne provjeraju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: