Bloomberg
0

Grčke banke pod pritiskom spajanja

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Grčke banke pod velikim su pritiskom političkih stranaka koje traže njihovo spajanje jer će rezultati poslovanja za drugo tromjesečje najvjerovatnije pokazati oštar pad dobiti.

Grčki ministar finansija George Papaconstantinou i guverener centralne banke George Provopoulos već su od čelnika najvećih grčkih zajmodavaca zatražili da ozbiljno razmotre udruživanje, prenosi Bloomberg.

National Bank of Greece, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank i Piraeus Bank sljedeće će sedmice izvijestiti o rezultatima poslovanja koji bi trebali pokazati da su u razdoblju od aprila do kraja juna zaradili 60 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a ponajviše zbog rasta rezervacija za nenaplative zajmove i pogoršanja kvalitete imovine u uvjetima dužničke krize koja trese Grčku.

Špekulacije o spajanju grčkih zajmodavaca pojačale su se nakon što je prošli mjesec Piraeusu bilo ponuđeno preuzimanje državnog udjela u bankama Hellenic Postbank i Agricultural Bank of Greece, koja je pala na stres testu Evropske unije.

Spajanja bi trebala pomoći zajmodavcima da smanje toškove poslovanja i ojačaju bilance.

Od kraja juna, kada su počele kolati glasine o konsolidaciji grčke bankarske industrije, dionica najveće grčke banke National Bank je skočila 16 posto, Eurobank za čak 44, a Alpha i Piraeus za 37, odnosno 26 posto.