biznis
0

Grčka: Štrajk zaposlenih u lukama i na brodovima

FENA
Zaposleni u lukama i na brodovima počeli su u ponedjeljak dvodnevni štrajk u znak protesta protiv mjera štednje i reformi pomorskog saobraćaja koje su teško pogodile mnoge zaposlene u ovoj oblasti.

Ovaj potez je povučen poslije neuspjelih pregovora s ministarstvom pomorstva zbog smanjenja plaća, penzija i drugih socijalnih davanja i traže promjenu kolektivnog ugovora za 2012. godinu.

Pomorci su nezadovoljni i zbog toga što je, pod pritiskom Evropske unije, taj sektor otvoren za poslovanje i stranih pomorskih kompanija što će zaoštriti konkurenciju.

Štrajk je već izazvao reagovanja u zemlji, pogotovo na više od 160 naseljenih ostrva pošto će dva dana biti odsječena od svijeta.

Najoštriji protesti stigli su s Krita, pošto se tamo strahuje da će im zbog štrajk propasti osetljiva poljoprivredna roba zbog čega će pretrpjeti ogromnu štetu.

U sindikalnoj Panhenelističkoj pomorskoj federacija (PNO) čak razmišljaju da produže štrajk, ukoliko vlada ne prihvati njihove zahtjeve da im se poboljša materijalni položaj.

U međuvremenu Konfederacija grčkih trgovaca (ESEE) apelovala je na pomorce da što prije prekinu štrajk, kako bi se izbjegle ogromne štete.

"Apelujemo na sindikat PNO da, uprkos njihovim pravdenim zahtjevima, brodovi nastave da plove do i od ostrva od utorka navečer kako bi se izbjegle ogromne štete", prenosi grčka agencija ANA.

Grčka se u posljednje dvije godine suočava s gotovo svakodnevnim štrajkovima, pošto je vlada bila prisiljena da uvodi rigorozne mjere štednje kako bi smanjila deficit u budžetu i izbjegla bankrot zemlje.