|

Građevinska kompanija Sika obilježava pet godina uspješnog poslovanja

Građevinska kompanija Sika obilježava pet godina uspješnog poslovanja
5
Sponzorirani članak
18.10.2019. u 08:40
0
komentara
5

dijeljenja
Građevinska kompanija Sika obilježava pet godina uspješnog poslovanja
Gradnja i građevinarstvo u Bosni i Hercegovini posljednjih godina doživljava izuzetnu ekspanziju. Samo u protekle dvije godine je, upravo zahvaljujući ovoj grani, povećano učešće uslužnih djelatnosti u nacionalnom BDP-u sa 34% na 37%, i tako znatno popravio ukupnu ekonomsku sliku zemlje.
Ubrzanu gradnju i urbanizaciju neizostavno mora pratiti i cijela industrija građevinskih i srodnih materijala, pa je to bila prilika da se u Bosni i Hercegovini razviju kompanije čija je osnovna djelatnost temeljena na proizvodnji, kao ekonomski najzdravijem osnovu.

Jedna od kompanija koja se u ovom periodu profilirala kao lider u branši je svakako Sika BH d.o.o. Iako je formalno ova kompanija osnovana 2014. godine kao kćerka firma Sika AG, Sika je aktivno prisutna na tržištu Bosne i Hercegovine više od 20 godina putem različitih kompanija iz Sika porodice u okruženju. U ovom periodu Sika BH d.o.o. je utrostručila broj zaposlenih i strateški plan kompanije je daljnje proširenje bh. tima.

Sika je specijalizirani proizvođač građevinske hemije i ima vodeću poziciju u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, zaptivanje, prigušivanje buke i vibracija, statičkih ojačanja, sanaciju i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji motornih vozila. Interesantno je da je Sika zapravo naziv prvog proizvoda u dugoj istoriji ove kompanije, tipa maltera kojeg je davne 1910. razvio utemeljitelj Sike za hidroizolaciju željezničkog tunela u Švicarskoj. Od te prve inovacije do danas, Sika postaje globalna kompanija koja ima podružnice u više od 100 zemalja širom svijeta, a proizvodi se u više od 200 tvornica.

Spremno odgovarajući na izazove bh. tržišta koje je eksplodiralo u posljednjim godinama, Sika je prepoznata ne samo po programu hidroizolacija, nego i po bogatoj paleti proizvoda koji se ugrađuju od temelja do krova. Uvođenjem novih, inovativnih proizvoda i rješenja i kontinuiranim ulaganjem u edukaciju u vlastitom trening centru otvorenom 2016. godine, namjera i strategija kompanije je svake godine osvojiti novi dio građevinskog tržišta. Općenito, Sika trening centar se pokazao punim pogotkom i do danas je u njemu napravljen veliki broj edukacija partnera, poput treninga za krovopokrivače i škole za hidroizolatere.

U izgradnji autoputeva u Bosni i Hercegovini su korišteni materijali koje je proizvela upravo Sika, poput materijala za hidroizolaciju i zaštitu, te aditivi za betone. U kompaniji naglašavaju da su posebno ponosni i na projekte hidroizolacije krovova, temelja i podzemnih objekata, kao i sisteme za lijepljenje ventilirajućih fasada, a odlični primjeri za ovo su MCI Široki Brijeg, stambeno-poslovni objekat "Veneto", Hotel Bigesta Ljubuški, Poliklinika i hotel "Alea Kandić", Sarajevo Waves, Ruska Pravoslavna Crkva u Banjaluci, Delta Planet Banja Luka, Nogometni savez BiH, Orbico, Parking Vijećnica i brojni drugi.

Sika je predana konceptu održivog razvoja, pa su tako Sika rješenja za podlijevanje temelja i hidroizoliranje korištena i na prve dvije Vjetroelektrane u BiH, Mesihovina i Jelovača.

U godini u kojoj slavi petu godišnjicu postojanja u BiH, Sika vjeruje u nastavak rasta aktivnosti u industriji i građevinarstvu, planirajući i jačanje pozicija na BH tržištu i u narednom periodu. Paralelno, nastavlja se i rad na razvoju tehničke podrške i edukacije izvođača, sa fokusom na tehnološki razvoj.

A upravo je jubilarna petogodišnjica poslovanja bila povod za produkciju prvog domaćeg video spota „Ko ti je ovo radio?“ koji je gotovo instantno postao viralni hit. Kako naglašavaju u ovoj kompaniji, vrijednosti postoje da bi se dijelile, baš kao i proslave. Tim povodom, na Facebook stranici "Sika.BH" od danas počinje nagradna igra sa vrijednim nagradama za vjerne kupce, ali i one koji će to tek postati.

Za više informacija o nagradnoj igri posjetite www.facebook.com/Sika.BH/.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Komentari na članak su isključeni.