FBIH
0

Građevinci predlažu mjere za ublažavanje posljedica krize

FENA
Finansijska podrška bh. privredi od Razvojne banke Federacije BiH za kratkoročne kredite i za stimulaciju izvozno orjentisanih preduzeća, uključujući formiranje kreditno-garancijskog fonda, jedna je od mjera koje građevinci u FBiH predlažu vladinom sektoru radi ublažavanja posljedica krize i unapređenja investicija kao neophodnog uslova za poslovanje tog sektora.

Udruženje za građevinarstvo i proizvodnju građevinskog materijala Privredne komore FBiH i Savjet za građevinarstvo, industriju građevinskog materijala i projektantske usluge Privredne komore KS i među mjerama koje treba poduzeti u kratkom roku ističu stvaranje institucionalnog okvira radi sagledavanja i analize situacije na svjetskom i domaćem tržištu, kreiranja mjera i nadziranja njihovog provođenja.

Ulaganja u ciljanu infrastrukturu (prometna infrastruktura, elektroenergetski projekti) mogu potaći novo zapošljavanja i tražnju uz preduslov da predkvalifikacioni zahtjevi budu prilagođeni realitetu bh. građevinskih firmi.

Građevinci zagovaraju ujednačavanje uslova poslovanja i konkurentske pozicije građevinskih firmi iz RS i Federacije BiH, te predlažu uvođenje funkcije pomoćnika ministra za graditeljstvo. Naime, iako bitan segment privrede u FBiH graditeljstvo nema nadležno ministarstvo već je istovremeno u nedležnosti tri ministarstva (energije, prometa i prostornog uređenja).

Među mjerama koje predlažu su i rasterećenje privrede, smanjenje javne potrošnje, te priprema i usvajanje granskog ugovora u oblasti građevinarstva.