|

Građevinari i Vlada RS-a sutra o ideji da domaće firme grade autoput do Doboja

Građevinari i Vlada RS-a sutra o ideji da domaće firme grade autoput do Doboja
0
F
FENA
24.1.2011. u 12:16
0
komentara
0

dijeljenja
Građevinari i Vlada RS-a sutra o ideji da domaće firme grade autoput do Doboja
Za sutra je u Banjoj Luci najavljen sastanak sedam građevinskih preduzeća iz Republike Srpske i predstavnika entitetske vlade na kojem bi izložili inicijativu za gradnju autoputa Banja Luka- Doboj.
Domaći građevinari su se ponudili za taj projekt, iako su ranije, zbog nemogućnosti da osiguraju potrebna sredstva, od njega odustali austrijski “Strabag” i slovenski CPM.

Predstavnici konzorcija nazvanog “G7” tvrde da mogu iznijeti ovaj posao i već su ranije o tome uputili inicijativu Privrednoj komori RS-a.

U resornom ministarstvu navode da Vlada RS-a trenutno razmatra prijedlog domaćih građevinara, a da se svi detalji još moraju razmotriti.

Sutrašnjem sastanku, prema najavama, trebalo bi da prisustvuje i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

“G7” čine firme “Integral inženjering” i “Niskogradnja” iz Laktaša, “Bijeljina putevi” iz Bijeljine, “Romanija putevi” sa Sokoca, “Hercegovina putevi” iz Trebinja, “Zvornik putevi” i “GT put” iz Istočnog Sarajeva.

Treba podsjetiti da se o izgradnji autoputa Banja Luka-Doboj govori još od 2006., ali bez rezultata.

Vlada RS-a je i sa “Strabagom” i CPM-om potpisivala ugovore bez raspisivanja tendera, a u oba slučaja bio je problem zatvaranje finansijske konstrukcije.

“Strabag” nije mogao da osigura kredit za izgradnju autoputa do Doboja ni kod jedne međunarodne finansijske institucije, a mariborski CPM je nedavno proglasio insolventnost i priznao da je nesposoban da izmiruje svoje dugove.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.