biznis
0

Građani Srbije preuzimali besplatne dionice

FENA
Dnevnik The Independent piše u utorak da su se, uprkos hladnom vremenu, ispred pošta širom Srbije u ponedjeljak mogli vidjeti redovi građana koji su željeli preuzeti svoje besplatne dionice šest velikih državnih kompanija.

Ministar finasija Mlađan Dinkić predviđa da će privatizacijom tih firmi, koja će biti izvršena tokom ove godine, četiri miliona građana dobiti najmanje po hiljadu eura.

Neki ekonomisti, međutim, smatraju da su procjene vlade da će privatizacijom prikupiti više od 12 miliona eura isuviše optimistične.

Prošlosedmična prodaja 51 posto Naftne industrije Srbije (NIS) samo je pojačala ta strahovanja.

Ruski Gazprom za NIS je naime platio samo 400 miliona eura, što je mnogo manje od sume od dvije milijarde koja se svojevremeno spominjala.

Skeptici ukazuju i na činjenicu da je saopćenje o podjeli besplatnih dionica objavljeno između dva kruga predsjedničkih izbora.

Politički analitičari, piše u Independentu, ocenjuju da bi taj potez, koji neki Srbi smatraju svojevrsnom socijalnom pravdom, mogao pomoći Borisu Tadiću da na izborima u nedjelju, za razliku od prvog kruga, osvoji više glasova od Tomislava Nikolića.