Svjetski dan štednje
0

Građani BiH u bankama čuvaju 5,41 milijardi KM

Sarajevo-x.com
Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), na kraju septembra/rujna 2009. godine, ukupni depoziti domaćih institucionalnih sektora kod banaka iznosili su 11,97 milijardi KM.

Od toga, depoziti stanovništva BiH iznose 5,41 milijardi KM ili 45,23 posto ukupnih depozita i manji su za oko 402 miliona KM u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Međutim, u odnosu na kraj 2008. godine, depoziti stanovništva su veći za oko 209 miliona KM, što potvrđuje da je u toku povratak depozita u banke, posebno oročenih i štednih depozita.

Od ukupnih depozita stanovništva, depoziti po viđenju čine 2,04 milijarde KM ili 37,7 posto, dok oročeni i štedni depoziti iznose 3,37 milijardi KM ili 62,3 posto. U pogledu valutne strukture, oko 1,7 milijardi KM ili 31,4 posto su depoziti u domaćoj valuti, a 3,71 milijarda KM ili 68,6 posto depoziti u stranoj valuti.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić smatra da su građani, uprkos nepovoljnoj atmosferi, i ove godine pokazali svoje povjerenje u komercijalne banke i bankarski sektor u cjelini.

"Nakon što je prošao period ubrzanog povlačenja depozita, sada smo svjedoci trenda povratka depozita u komercijalne banke. Povjerenje između klijenata i komercijalnih banaka treba biti obostrano, te bi i komercijalne banke trebale uzvratiti povjerenje kroz pojačane aktivnosti kreditiranja privrede i građana", izjavio je guverner Kozarić u povodu 31. oktobra koji se obilježava kao Svjetski dan štednje.