biznis
0

Građani BiH će na jednom mjestu moći dobiti podatke o nekretninama

FENA
Jednim dokumentom do podataka o nekretninama (Foto: klix.ba)
Jednim dokumentom do podataka o nekretninama (Foto: klix.ba)
Predstavnici uprava za geodetske i imovinskopravne poslove Republike Srpske i Federacije BiH danas su u Banjoj Luci najaviti početak Projekta registracije nekretnina u BiH, koji ima za cilj da korisnici na jednom mjestu, jednim dokumentom dobiju podatke o svojim nekretninama.

Direktor Federalne uprave Željko Obradović ističe da je najbitnija komponenta ovog projekta usaglašavanje podataka između zemljišnih knjiga i katastra.

Sada je, kaže, prioritetan zadatak usaglašavanje podataka o nekretninama u katastru i zemljišnoj knjizi, prvenstveno u gradskim sredinama.

On kaže da procjene govore da u Federaciji BiH takav problem postoji u oko 17 posto ukupnog broja parcela.

Projekt registracije nekretina u BiH finansira Svjetska banka u iznosu od oko 34 miliona dolara, od kojih za RS ide 49 posto, a FBiH 51 posto. Sredstva su postala operativna u septembru, a rok za provođenje projekta je pet godina.

I vršilac dužnosti direktora Uprave za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a Mladen Kovačević ističe da je, na osnovu Zakona o premjeru i katastru RS-a, kandidovano više komponenti projekta, među kojima su nabavka IT opreme, poslovnih prostora i formiranje komisija za masovno izlaganje.

Najavio je da treba da bude formirano 310 komisija za masovno izlaganje, koje će 'pokriti' oko 1.600 katastarskih općina.

Projekt registracije nekretnina (RERP) i prethodno Projekt registracije zemljištva (LRP) dio su programskog pristupa za pružanje podrške funkcionalnom sistemu zemljišne administracije u BiH do 2016. godine.

RERP će pružiti podršku tom cilju s fokusom na postepeno povećanje katastarskih aktivnosti i održivosti geodetskih institucija.