biznis
0

Gradačac: Sutra se otvara 39. Sajam šljive

FENA
U srijedu 29. augusta u 12 sati službeno će u Gradačcu biti otvoren ovogodišnji 39. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajam šljive.

Ovu najstariju sajamsku manifestaciju u BiH otvorit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u prisustvu brojnih zvaničnika, gospodarstvenika i izlagača.

Otvaranju Sajma šljive nazočit će ministri poljoprivrede Republike Hrvatske Tihomor Jakovina, i Crne Gore Tarzan Milošević, zamjenik ministra Turske Kutibettin Azru, kao i zamjenica veleposlanika Republike Poljske u BiH Emanuele Suprowicz. Svečanoj ceremoniji prethodit će tradicionalni prijem zvanica, u 10 sati na kuli Husein-bega Gradaščevića "Zmaja od Bosne", a domaćin je općinski načelnik Fadil Imširović.

Na 13.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog sajamskog prostora svoje proizvode predstavit će oko 250 izlagača iz BiH, zemalja regiona i Njemačke. U četiri sajamska dana prosjetioci će moći vidjeti izložbene štandove proizvođača hrane i pića, alata i mehanizacije, mineralnih đubriva i zaštitnih sredstava, ambalaže za prehrambenu industriju i drugo.

I ove godine predstavit će se financijske, znanstvene i prometne organizacije i ustanove koje podržavaju i unapređuju poljoprivredni razvoj u Bosni i Hercegovini. Drugog dana gradačačkog sajma poljoprivrede bit će dodijeljene priznanja za kvalitet izloženih proizvoda.

Ovu privredno-turističku manifestaciju pratit će bogat kulturno-zabavni program u organizaciji Općine Gradačac. Plave gradačačke noći započinju u srijedu tradicionalnim vatrometom sa kule "Zmaja od Bosne", a na centralnoj bini na poligonu malih sportova Luke predstavit će se članovi kulturno-umjetničkog društva "Gradačac".