biznis
0

Gradačac: Savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane

FENA
U sklopu Gradačačkog sajma šljive, danas je održano drugo savjetovanje o proizvodnji i preradi hrane "Agrotech 2007" sa međunarodnim učešćem na kojem se razgovaralo o stanju i trendovima u primarnoj prehrambenoj proizvodnji i njihovom ekološkom uticaju.

Prof. dr. emeritus Dževad Jarebica je istaknuo primjere kako treba postupiti sa domaćom proizvodnjom, navodeći izbjegavanje proizvodnje uz frekventne putne pravce i uvođenja u proizvodnju novih sorti kreacija biljaka bez provjere na eksperimentalnim poligonima.

Da bi se poboljšao kvalitet i kvantitet naših prehrambenih proizvoda, Jarebica smatra kako je nužno dati još snažniji materijalni podsticaj razvoju i radu obrazovnih i naučno-istraživačkih institucija.

Bilo je riječi i o CEFTA ugovoru i njegovom uticaju na bh. prehrambenu industriju, proizvodnji voćnih vina iz jabuke, maline i kivija, modernim instrumentalnim metodama u laboratorijskoj kontroli hrane, proizvodnji sirovog repičinog ulja na postrojenjima Bimal Brčko za potrebe proizvodnje biodizel goriva, te toksličnim metalima u tlima BiH.

Ovogodišnje II stručno savjetovanje «Agrotech 2007» koje je posvećeno problematici proizvodnje i prerade poljoprivrednih kultura ukazalo je na punu opravdanost ovakvih susreta između naučnih radnika sa univerziteta iz Sarajeva, Tuzle, Osijeka i Novog Sada, rekla je dekan Tehnološkog Fakulteta u Tuzli Mirjana Radić.

Učesnici savjetovanja dali su punu podršku mjerama institucija sistema na stimulaciji i podsticajnim aktivnostima, što će rezultirati intenziviranjem primarne proizvodnje.

Problemu zaštite i korištenje voda mora se posvetiti više pažnje, imajući u vidu da duži sušni periodi u toku vegetacije mogu postati limitirajući faktori normalne biljne, pa i animalne proizvodnje, jedan je od zaključaka savjetovanja.

Pokrovitelji 34. Međunarodnog sajma poljporivrede i prehrambene industrije – Sajma šljive su Vlada FBiH, Vlada TK-a i Općina Gradačac.