biznis
0

Grad Mostar i BiH na sajmu turizma u Madridu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Međunarodni sajam turizma FITUR, koji slovi za najprestižniji sajam turizma na međunarodnom nivou, a koji se održavao od 28. januara do 1. februara ove godine u Madridu ugostio je i turističke djelatnike i predstavnike grada Mostara i BiH.

Kako je saopšteno iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara, FITUR važi za najuspješnije i najučinkovitije mjesto susreta za industriju turizma, a okuplja više od 13.500 izlagača te 255.000 posjetitelja od kojih su 160.000 profesionalci iz 170 zemalja i regije.

Prvo predstavljanje Mostara i BiH u Madridu rezultat je saradnje Španske agencije za razvojnu suradnju (AECID) i Grada Mostara u okviru razvojnog projekta u turizmu. Sajmu su uz predstavnike Mostara prisustvovali i predsjednici turističkih zajednica iz srednje Bosne, Posavine i Hercegovačko-neretvanske županije.

Španski mediji pokazali su interes za BiH tako što je napravljena polusatna emisija o BiH na vrlo slušanom radiju Cadena, a BiH je najavljena na državnoj televiziji kao interesantna zemlja koja se po prvi put predstavlja na ovom prestižnom turističkom sajmu.

Veleposlanica BiH u Španiji Željana Zovko izjavila je kako je grad Mostar još jednom "probio led" kada je u pitanju turistička prezentacija i promjena imidža BiH te da je napravljen veliki preokret za sliku države u Španiji i u čitavom svijetu jer su tih dana na Sajmu turizma bili prisutni svi iz svijeta turizma.

Ovaj sajam bio je i mjesto gdje su svi najznačajniji predstavnici ministarstava turizma iz svijeta, na sastanku koji je organizirala Svjetska turistička organizacija, raspravljali i o utjecaju krize na turističku industriju, navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću Grada Mostara.