biznis
29

Grad Beč podržao projekat "100 najvećih u BiH"

Klix.ba
Projekat "100 najvećih u BiH", koji ove godine obilježava 30. jubilej povodom kojeg Poslovne novine već tradicionalno dodjeljuju priznanja najboljim kompanijama, od samih početaka je na državnom nivou. Kao takav ima i dugogodišnju podršku Vanjskotrgovinske komore BiH, koja je i suorganizator događaja, koji će 20. septembra u Sarajevu okupiti preko 300 vodećih privrednika iz BiH i regiona, predstavnike ambasada i diplomatskog kora.

Važnost ovom privrednom skupu dale su i Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora Republike Srpske, koje su partneri događaja, kao i Vijeće stranih investitora BiH.

Projekat "100 najvećih u BiH" već odavno je prešao granice naše zemlje, te kao relevantan i vjerodostojan izvor podataka privlači pažnju ne samo preduzetnika, lidera i medija iz BiH, već i onih iz regije. Poseban pečat događaju ove godine daje Grad Beč koji je iskazao interes da u projektu participira preko svog Privrednog odjela (Vienna Business Agency).

Važno je istaći da od 1996. godine, kada je osnovan ured Grada Beča u Sarajevu, Grad Beč, njegovi odjeli, te relavantne institucije upravo posredstvom svog ureda imaju izuzetno dobru saradnju sa Poslovnim novinama koja se ogleda u medijalnom etabliranju Grada Beča, te njegovom predstavljanju kao pivrednog centra regiona.

Ured Grada Beča, Eurocomm-PR Sarajevo, kao predstavništvo preduzeća Bečkog holdinga, prepoznalo je važnost Projekta "100 najvećih u BiH" i stavilo ga u fokus događanja u septembru, na ovim prostorima.

Tako će se na ovogodišnjem izboru "100 najvećih u BiH" privrednicima predstaviti i Privredna agencija Beč, koja sa svojim Expat centrom besplatno i bez birokratije pruža podršku preduzećima iz svih oblasti vezano za osnivanje preduzeća u Beču. Grad Beč već odavno slovi kao smart city, a gradska uprava preko pomenute agencije olakšava početak rada preduzeća savjetodavnom podrškom na više jezika, te mnogim drugim uslugama. U Expat centru Privredne agencije Beč savjetuju međunarodne rukovodioce i kolege pri njihovim profesionalnim i privatnim počecima u Beču. Dobre prakse razvijenih gradova, poput austrijske prijestolnice, uvijek su nam dobrodošle.

Pomenimo još da ovogodišnja specijalna publikacija "100 najvećih u BiH", osim rangiranja velikih, srednjih i malih kompanija, po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka, donosi i analize vodećih industrijskih grana. Prvi put, zahvaljujući specijalnom partneru kompaniji LRC d.o.o. iz Sarajeva, koja ima dobru saradnju sa bonitetnim agencijama iz regiona: EL Koncept d.o.o. iz Hrvatske, CUBE d.o.o. iz Srbije, BL Consulting d.o.o. iz Crne Gre, Prve bonitetne agencije d.o.o. iz Slovenije, Infopoint d.o.o iz Srbije (za podatke kompanija iz Makedonije), Poslovne novine objaviće i rang-liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

"Kao direktor Eurocomm PR Sarajevo, ured Grada Beča u inostranstvu, mogu sa sigunošću reći da je naše svakodnevno predstavljanje i etabliranje Grada Beča kao grada koji u potpunosti zadovoljava najviše standarde poželjne destinacije za registrovanje firmi i njihovih predstavništava u svrhe širenja poslova i kontakata, stasavalo i bivalo unaprijeđeno upravo s Poslovnim novinama kao najbolje etabliranim privrednim magazinom u BH. Jubilej Poslovnih novina doživljavam kao događaj kojem se moralao dati na značaju. Kvalitetna harmonija naših potreba i želja da približimo Beč bosankohercegovačkim partnerima s naše strane i profesionalan pristup Poslovnih novina kao relavantnog medija za etabliranje najboljih rezultirao je zajedničkim radom i uzajamnim povjerenjem koje ja i moji partneri u Poslovnim novinama želimo i nadalje unaprijeđivati", izjavila je Berina Filipović – Kulenović, dipl. ing. direktorica Eurocomm PR Sarajevo.