Okrugli sto u Sarajevu
0

Gorivo koje se proizvodi u Rafineriji Brod je sve kvalitetnije

FENA
Na okruglom stolu koji je danas održan u Sarajevu analizirani su situacija i poslovanje u oblastima proizvodnje i distribucije nafte, gasa, ulja i maziva.

Okrugli sto o temi „Naftne i gasne kompanije-kvalitet goriva i ulja kao preduslov razvoja tržišta“ organizirala je Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa privrednim komorama Federacije BiH i Republike Srpske u okviru 9. međunarodne LPG konferencije i izložbe zemalja CEFTA.

„Privrednici su posebno istakli da su tehnički standardi koji se primjenjuju u BiH u ovoj oblasti stari više od 30 godina, a njihova primjena se razlikuje u entitetima, kantonima i općinama“, izjavio je direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.

Po njegovim riječima, oblast LPG je veoma interesantna, prije svega sa aspekta privređivanja subjekata koji su zainteresovani za uređenje tržišta primjenom savremenih propisa. S druge strane, zainteresovana je i javnost budući da smo svi mi konzumenti tih proizvoda i usluga, a sigurnost je jedan od najvažnijih aspekata.

„Naišli smo na razumjevanje i spremnost predstavnika državne vlasti - inspekcijskih organa i nadležnih ministarstava za uređenje ove oblasti. Zaključeno je da će radna grupa koja je formirana od Asocijacije distributera, uvoznika propan-butan gasa, uvoznika i distributera LPG opreme i uređaja u BiH raditi na identifikaciji propisa koje treba doraditi i unaprijediti, te ih delegirati nadležnima kako bi se osigurali harmonizirani propisi u oba entiteta i tržište uredilo na kvalitetan način“, dodao je Marinković.

Kada je riječ o kvaliteti goriva, kako je kazao predsjednik regionalne LPG asocijacije za zemlje CEFTA-e Josip Kelemen, BiH kao država u fazi budućeg pristupanje EU nije u obavezi poštivati i isključivo raditi po evropskim normama.

„Ipak, državna administracija radi na harmonizaciji propisa i u segmentu nafte, naftnih derivata i gasa i trenutno je omogućeno da se napravi bolja kvaliteta i kontrola svega onoga što ulazi u BiH“, dodao je Kelemen.

Međutim, da bi se to utvrdilo, kako je napomenuo, treba imati 'poveznicu' sa carinskim organima koji trebaju nadzirati ulazak goriva u BiH, kao i sa tržišnom inspekcijom koja treba nadzirati plasman tog goriva u cilju zaštite potrošača.

„Evidentno je da u posljednje vrijeme Rafinerija u Brodu radi na kvalitetu i podiže svoje standarde, tako da je približno evropskoj kvaliteti, a ono što strane kompanije uvoze u BiH je u skladu sa evropskim normama. Što se tiče pitanja ilegalnog uvoza goriva to je već u nadležnosti inspekcija i carina“, dodao je Kelemen.

Rukovodilac u Rafineriji ulja Modriča Branko Despotović je kazao da je jedan od primarnih interesa firme da tržište naftnim derivatima, a posebno uljima, bude što uređenije.

„Iako izvozimo u EU i zemlje Južne Amerike i Azije i ispunjavamo sve zahtjeve ovih tržišta, imamo daleko više problema sa neuređenim tržištem u BiH“, dodao je Despotović.

Vrlo često se na tržištu BiH, po njegovim riječima, mogu uočiti proizvodi koji ne odgovaraju deklarisanim i propisanim normama koji bi ti proizvodi morali da zadovolje.

„Neke komponente su štetne, opasne, zabranjene, dok se od nas traži da ispunimo zahtjeve, kako svih međunarodnih standarda, od sistema kvaliteta zaštite životne sredine, akreditovane laboratorije, evaluacije i registracije svih komponenti. Mi, kao domaći proizvođač moramo ispuniti sve te zahtjeve, dok se na tržištu BiH pronalaze proizvodi koji ne ispunjavaju niti jedan od navedenih zahtjeva“, kazao je Despotović.

Privrednici u ovoj oblasti, kako je istaknuto, ne traže povlašteni, već ravnopravni položaj kakav imaju pri izvozu u EU.