Od ponedjeljka
0

Gorivo iz brodske Rafinerije spremno za plasman na tržište BiH

FENA
Prve količine dizel goriva i mazuta proizvedenog u Rafineriji nafte bit će spremni za plasman na bh. tržište, već u ponedeljak 24. novembra, rekao je Slobodan Rajlić, savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja RS-a.

To ministarstvo dobilo je, kako je saopćeno, potvrdu da se proizvodni kapaciteti Rafinerije nafte Bosanski Brod stavljaju u funkciju i da proizvodnja u Rafineriji nafte teče utvrđenom dinamikom i upotpunosti prati termin i plan koji je utvrdio menadžment.

Rajlić je istakao da su proizvodi brodske rafinerije odličnog kvaliteta, s nešto većim procentom sumpora u skladu s Odlukom o kontroli kvaliteta koju je Vijeće ministara BiH usvojio 6. novembra.

"U planovima Rafinerije nafte bitan zadatak je uspostavljanje proizvodnje goriva po standardima kako bi se plasman obezbijedio ne samo na tržištu BiH već i u zemljama EU. Očekujemo da će i prije rokova koji su dati odlukom, takva proizvodnja biti uspostavljena", naglasio je Rajlić.

Ceremonija obilježavanja početka rada Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu bit će održana 27. novembra uz prisustvo najviših zvaničnika RS-a i BiH, predstavnika kompanije "Zarubežnjeft“ te predstavnika međunarodne zajednice i ruske diplomatije.