biznis
0

Goražde: Vlada Federacije BiH podržat će sve kvalitetne projekte

FENA
Goražde
Goražde
Bosanskopodrinjski kantona (BPK) Goražde spada među rijetke sredine u BiH u kojima je izvoz za 10 posto veći od uvoza. To je jedan od razloga zbog kojih će Vlada Federacije podržati sve kvalitetne projekte koji će pomoći razvoj ovog područja.

Tako su istakli prilikom jučerašnjeg susreta s načelnikom Općine Goražde Mustafom Kurtovićem federalni ministri, razvoja, poduzetništva i obrta Velimir Kunić, prostornog uređenja Salko Obhođaš te trgovine Desnica Radivojević.

Oni su u gradu na Drini boravili s ciljem upoznavanja poduzetništva i obrta na ovom području te sagledavanja mogućnosti za njihovu podršku. Kako je istaknuto, Vlada Federacije BiH u budžetu za ovu godinu predvidjela je sedam miliona KM upravo u svrhu poticaja razvoja obrta i malog i srednjeg poduzetništva. Na konkurs koji je već raspisan mogu se prijaviti i poduzetnici s ovog područja, a resorno federalno ministarstvo, kako je istaknuto, podržat će sve kvalitetne projekte.

„Svaki projekt koji bude kvalitetan imat će podršku ovog ministarstva. Najveći dio novca u iznosu od 5.800.000 KM bit će dodijeljen malim i srednjim poduzetnicima. Dio novca predviđen je za podršku mladim poduzetnicima -početnicima, poduzetnicima - povratnicima, džender centru. Također, kvalitetne projekte mogu ponuditi i općine i kantoni“, kazao je ministar razvoja, poduzetništva i obrta u Vladi FBiH Velimir Kunić naglasivši da će ovo ministarstvo pružiti podršku svim poduzetnicima koji u ovoj godini budu vršili i certifikaciju firmi.

„Općina Goražde već je pripremila neke projekte poput izgradnje otkupnih stanica u naseljima Posestra, Rešetnica, Berič. Tu je i projekt goraždanske tržnice-pijace za što je u općinskom budžetu planirano 200.000 KM učešća i drugi projekti. Uz privredne subjekte poput kompleksa bivše Pobjede, Bekto-precisu, Bektointernacional i druge, mnogi poduzetnici su prepoznali mogućnost investiranja na ovom području poput ASA Preventa, Zlatne niti i drugih, tako da se nadamo da će projekti koji s ovog područja budu ponuđeni Vladi Federacije dobiti neophodnu podršku koja će značiti razvoj ovog grada i kantona“, kazao je načelnik Općine Goražde Mustafa Kurtović.

Sastanku s delegacijom Vlade Federacije prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Goražde Smajo Baščelija te vlasnik i direktor Tvornice modne konfekcije „Zlatna nit“ Hamo Granov, čiji je pogon nakon obilaska naveden kao pozitivan primjer poduzetništva u Goraždu.

U Domu mladih Centra za kulturu u kasnim popodnevnim satima upriličena je i prezentacija Projekta poticaja obrta te malog i srednjeg poduzetništva, za sve poduzetnike s područja Kantona koji su upoznati o načinu apliciranja projekata prema federalnom ministarstvu do 13. jula.

Kako je istaknuto, visina iznosa po jednom privrednom subjektu nije limitirana a ona će zavisiti od kvaliteta ponuđenih projekata i broja aplikacija.