biznis
0

Goraždanski "Ginex“ potpisao ugovor vrijedan 4,5 miliona KM

FENA
Goražde
Goražde
Unis "Ginex“ iz Goražda i belgijska firma "New Lashaussee“ danas su potpisali ugovor o saradnji vrijedan 4,5 miliona konvertibilnih maraka.

Riječ je o ugovoru kojim će se omogućiti proširenje posla u oblasti proizvodnje inicijalnih kapisli.

Kako je ovom prilikom istakao direktor "Ginexa“ Jusuf Hubjer danas potpisani ugovor za ovu firmu znači mnogo jer je "Ginex“ zajedno s belgijskim partnerima daleko poznat u oblasti proizvodnje inicijalnih kapisla.

"U pitanju je izuzetno vrijedan ugovor koji će pored poslova na proizvodnji podrazumijevati i obuku kadrova, razmjenu iskustava i znanja u ovoj oblasti, kao i edukaciju kupaca. Mi smo već krenuli u izgradnju objekta i do kraja decembra bi trebali da ispunimo naš dio ugovora koji se odnosi na proizvodnju“, kazao je Hubjer.

Saradnja belgijske firme "New Lashaussee“ s goraždanskim "Ginexom" potječe još iz 60-ih godina prošlog vijeka kada su tadašnjoj UNIS "Pobjedi“ isporučene mašine i oprema za proizvodnju inicijalnih kapisli. Saradnja je nastavljena i 80-ih godina kroz učešće u zajedničkom međunarodnom projektu a danas potpisanin ugovor o partnerstvu predstavlja nastavak saradnje ove dvije vodeće evropske kompanije u oblasti proizvodnje incijalnih kapisli.

"Naša iskustva s UNIS "Ginexom" odnosno nekadašnjom UNIS "Pobjedom" su pozitivna i mi smo nakon nekoliko kontakta s menadžemntom "Ginexa" odlučili da uspostavimo ponovo partnersku saradnju koja bi trebala puno pomoći nama ali i "Ginexu", kazao je generalni direktor firme "New Lashaussee“ Jean-Mari Thys.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i federalni ministar industrije i energetike Vahid Hećo sa saradnicima, kao i predstavnici Federalne direkcije za namjensku industriju.

“Izuzetno je značajno potpisivanje ovakvih partnerskih ugovora s poznatim svjetskim kompanijama jer to znači kako vojna industrija naše zemlje ima jake potencijale. Potpisani ugovor ustvari predstavlja dugoročni sporazum o saradnji ovih dviju vodećih kompanija u oblasti proizvodnje inicijalnih kapisli, što otvara prepostavke za proširenje proizvodnih kapacita, ali isto tako i za nova upošljavanja u UNIS "Ginexu“, ocijenio je federalni ministar industrije i energetike Vahid Hećo