{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Goldman Sachs pristao na kaznu od 550 miliona dolara

F
16.7.2010. u 11:22
0
0
Goldman Sachs pristao na kaznu od 550 miliona dolara
0
Goldman Sachs pristao na kaznu od 550 miliona dolara
Foto: Reuters
Finansijski div Goldman Sachs postigao je nagodbu sa saveznom Komisijom za vrijednosnice (SEC) po kojoj je pristao platiti 550 miliona dolara, što je najveća kazna u povijesti Wall Streeta, po građanskoj tužbi za prevaru klijenata s prodajom hipotekarnih vrijednosnica, izvještava u petak The Wall Street Journal.
Nagodbom je riješena tužba SEC-a zbog Goldmanove prodaje vrijedosnica koje je dizajnirao 'hedge' fond tako da zaradi na kolapsu tržišta nekretnina. Nagodbom je riješen pravni problem koji je prijetio potkopati odnos klijenata i te investicijske banke.

Vanjski promatrači su ocijenili da je Goldman Sachs prošao jeftino s nagodbom, jer su analitičari prognozirali da će kazna biti oko milijardu dolara, prenose agencije.

Goldman je priznao da je napravio "pogrešku" jer nije ulagačimo otkrio ulogu 'hedge' fonda Paulson & Co. u ugovoru nazvanom Abacus 2007-AC1.

Kompanija je obećala stroži nadzor hipotekarnih vrijednosnica, određenih marketinških materijala i zaposlenika koji kreiraju takve vrijednosnice.

Nastavlja se kaznena istraga oko toga jesu li Goldman ili njegovi zaposlenici počinili prevaru s trgovanjem hipotekama.

Goldmanova dionica rasla je u četvrtak za 6.16 dolara ili za 4.4 posto na 145.22 dolara na berzi u New Yorku (NYSE), što je tržišnu vrijednost firme povećalo za tri milijarde dolara.

Nagodbu još treba odobriti savezni sud u New Yorku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: