Predali plan Kongresu
0

GM, Ford i Chrysler traže 25 milijardi $ od poreza

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Tri velika proizvođača automobila u Sjedinjenim Državama kažu da im je prodaja u novembru bila najgora u zadnjih 26 godina, tražeći od Washingtona milijarde dolara u zajmovima kako bi mogli nastaviti sa poslovanjem, javlja Glas Amerike.

General Motors, Ford i Chrysler jučer su Kongresu poslali detaljne planove utroška 25 milijardi dolara koliko traže pomoći od novca poreznih obveznika.

Sve tri kompanije kažu da će usredotočiti proizvodnju na energetski efikasne hibridne i električne automobile nakon godina u kojima su proizvodili kamionete i velika terenska sportska vozila, koja su postala nepopularna u eri visokih cijena benzina i strahovanja oko globalnog otopljavanja.

Kratkoročno, sve tri kompanije planiraju smanjenje broja radnih mjesta, snižavanje plaća direktorima i uposlenicima, te smanjenje dividendi za dioničare.

General Motors kaže da mu treba 18 milijardi dolara, Chrysler traži 7 milijardi, a Ford kaže da je u najboljoj finansijskoj situaciji i prognozira da će poslovati s profitom do 2011.

Direktor Forda smanjuje svoju plaću na jedan dolar godišnje, a sva tri glavna direktora tri spomenute kompanije svjedočit će pred Kongresom krajem sedmice.

Predsjedateljica Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je jučer da bankrot nije opcija za te tri kompanije.

Vezani članci